Vrolijk kerstfeest

People stand on a street covered with snow as they attend Christmas celebrations in the town of Richev, some 290 km south from Minsk, on January 7, 2013. Orthodox Christians celebrate Christmas on January 7 in the Middle East, Russia and other Orthodox churches that use the old Julian calendar instead of the 17th-century Gregorian calendar adopted by Catholics, Protestants, Greek Orthodox and commonly used attendsin secular life around the world. AFP PHOTO / VIKTOR DRACHEV
People stand on a street covered with snow as they attend Christmas celebrations in the town of Richev, some 290 km south from Minsk, on January 7, 2013. Orthodox Christians celebrate Christmas on January 7 in the Middle East, Russia and other Orthodox churches that use the old Julian calendar instead of the 17th-century Gregorian calendar adopted by Catholics, Protestants, Greek Orthodox and commonly used attendsin secular life around the world. AFP PHOTO / VIKTOR DRACHEV AFP

Speelt ze het kindeke Jezus of heeft ze naar de fles gegrepen om lekker warm te blijven in de Wit-Russische kou? Het meisje op de grond en de mensen om haar heen vierden gisteren Kerstmis, net als miljoenen andere oosters-orthodoxe christenen ter wereld.

In Richev, een dorpje 290 kilometer ten zuiden van Minsk, wordt de Juliaanse kalender aangehouden. Die kalender loopt 13 dagen achter op de de gregoriaanse en daarom valt het kerstfeest daar niet op 25 december, maar op 7 januari.

De Juliaanse kalender werd in het jaar 45 voor Christus ingevoerd doorJulius Ceasar. Het Juliaanse jaar was echter zo’n elf minuten langer dan het zonnejaar, waardoor de zon om de 128 jaar ongeveer een dag op de kalender achterliep. Tegen de zestiende eeuw was dat verschil opgelopen tot tien dagen. Daarom voerde paus Gregorius XIII in 1582 een laatste correctie door: niet alleen werden er uit dat jaar tien dagen weggelaten, maar ook zijn sindsdien alleen de eeuwjaren die deelbaar zijn door 400 schrikkeljaren.

In Groot-Brittannië werd de Gregoriaanse kalender pas in 1752 ingevoerd. De kerken van Jeruzalem, Rusland, Oekraïne, Servië, Georgië en Polen gebruiken nog steeds de Juliaanse kalender.