Verdachten verkrachtingen India voorgeleid, proces begint chaotisch

Haastig werden ze gisteren de rechtbank in New Delhi ingeduwd, de mannen die worden beschuldigd van de groepsverkrachting van een 23-jarige studente in een rondrijdende bus – een zaak die tot massale protesten leidde en de achtergestelde positie toont van vrouwen in het moderniserende India. De vrouw stierf eind vorige maand aan haar verwondingen.

Het vijftal, afkomstig uit arme milieus, werd voorgeleid in Saket in het zuiden van Delhi. Volgens journalisten die vanuit de rechtszaal berichtten via sms’jes (camera’s en microfoons werden niet toegelaten), heerste binnen chaos.

De vijf, die de doodstraf kunnen krijgen, worden naast verkrachting onder meer nog beschuldigd van moord, beroving en samenzwering. Tegelijkertijd verscheen elders in Delhi een zesde verdachte voor een jeugdrechtbank. Hij zegt minderjarig te zijn. Volgens een politiebron, geciteerd in de Hindustan Times, was de jongen het wreedst. Hij verkrachtte haar twee keer, de laatste keer toen ze bewusteloos was en penetreerde haar met een ijzeren staaf. Ook zou hij haar ingewanden met zijn blote handen naar buiten hebben getrokken en hebben voorgesteld haar naakt uit de bus te gooien. Haar vriend, ook uit de bus geworpen, wist haar weg te trekken toen de chauffeur haar poogde te overrijden. NRC

Aanklacht tegen de wereldwijde onderdrukking van vrouwen, pag. 6