Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Venezolaanse president Chavez wordt donderdag niet beëdigd

De Venezolaanse president Hugo Chavez in 2012.
De Venezolaanse president Hugo Chavez in 2012. Foto EPA / Miraflores Palace

De Venezolaanse president Hugo Chavez wordt aanstaande donderdag 10 januari definitief niet beëdigd. Deze datum was volgens de grondwet bepaald. Chavez zal de eed op een later moment voor het Hooggerechtshof afleggen en gewoon president blijven. Dit heeft het Venezolaanse parlement zojuist volgens persbureau AFP laten weten.

Chavez werd in oktober herkozen als president van Venezuela en zou officieel donderdag moeten worden ingezworen voor zijn nieuwe termijn. Men ging er al langer van uit dat Chavez niet op de geplande datum zou kunnen worden beëdigd.

De president moest 10 december opnieuw naar Cuba worden gevlogen voor een operatie tegen kanker. Daarvan is hij al weken herstellende en hij heeft sindsdien niet meer in het openbaar van zich laten horen. Zijn situatie zou ondertussen stabiel zijn.

Beëdiging 10 januari is grondwettelijk bepaald, maar kan toch later

Nu zou de president aan zijn regering hebben gevraagd aan te kondigen dat hij, op aanraden van de medische staf, zijn herstel moet verlengen tot na 10 januari. Daarom is hij nog niet in staat bij de beëdiging voor het parlement aanwezig te zijn.

De beëdiging op 10 januari is grondwettelijk bepaald, maar de regering benadrukt dat de wet ook voorschrijft dat, indien de president op die datum niet aanwezig kan zijn hij de eed ook voor het Hooggerechtshof mag afleggen. In dat geval is er geen tijdslimiet voorgeschreven.

Oppositieleden protesteerden hier eerder vandaag tegen. Zij vinden dat de eedaflegging grondwettelijk niet kan worden uitgesteld en dat het Hooggerechtshof moet besluiten of dit volgens de grondwet mag. Volgens oppositieleider Henrique Capriles staat in de grondwet duidelijk dat de huidige ambtstermijn van de president op 10 januari afloopt. Andere oppositieleiders menen dat de voorzitter van het parlement als interim-president moet fungeren als Chavez niet op tijd terug is.

Vicepresident Maduro noemt de beëdiging “een formaliteit”. Chavez heeft Maduro voor zijn vertrek als plaatsvervanger aangewezen en gezegd dat hij zijn plaats moest innemen, mocht hij zelf niet in staat zijn het presidentschap opnieuw te aanvaarden. Maar “Maduro is niet gekozen”, stelt Capriles, “het is hier geen monarchie en wij zijn niet in Cuba”.