Uitgelicht

Film

The Tailor of Panama (John Boorman, 2001, VS/IER). Toenmalig James Bond-vertolker Pierce Brosnan speelt hier een Bond zonder charme of geweten. Geoffrey Rush, een kleermaker die vroeger Noriega tot zijn klanten rekende, maar ook contacten heeft met mensen uit het verzet tegen de corrupte president, raakt verwikkeld in een spionagecomplot. RTL8, 20.30-22.40u.

Greenberg (Noah Baumbach, 2010, VS). Vlijmscherpe karakterstudie die voortdurend speelt met verwachtingspatronen en vooroordelen. Ben Stiller speelt de optelsom van al zijn voorgaande rollen. Als Roger Greenberg is hij niet alleen de personificatie van alles waarin de moderne man kan falen (ambitie, idealen, werk, kinderen, relaties), maar ook een zelfingenomen neuroot die zich voortdurend tekortgedaan voelt. Stiller weet van hem een intrigerend, invoelbaar en uiteindelijk ook innemend personage te maken. Eigenlijk is het onmogelijk om níét van Greenberg te gaan houden.Ned.3, 22.30-00.20u.

Ferris Bueller’s Day Off (John Hughes, 1986, VS). Ontspannen komedie van in zorgvuldige jongerenfilms gespecialiseerde regisseur en scenarist Hughes. Doorgewinterde simulant Matthew Broderick spijbelt een dagje van school (o.m. voor een bezoek aan een museum) en richt zich af en toe rechtstreeks tot de kijker met kleine wijsheden over het nut van een extra vrije dag. Net5, 03.15-05.05u.

Informatief

Hindenburg - Der Mann, der Hitler zum Kanzler machte. Documentaire over Paul von Hindenburg (1847–1934). Hij was chef generale staf tijdens WO I en gebruikte na de nederlaag de ‘dolkstoot’-legende als excuus. Hij was ook de man die als Reichspräsident in 1933 Hitler benoemde tot kanselier. De mythe wil dat Hindenburg in zijn laatste jaren afgetakeld was en zich als marionet liet gebruiken, maar duidelijk wordt dat hij tot kort voor zijn dood bij volle verstand was toen hij bijvoorbeeld de vele politieke moorden verdedigde die in opdracht van Hitler gepleegd werden. Arte, 20.15-21.50u.

De Gouden Eeuw: Een wereldonderneming. Aflevering vier gaat over de Vereenigde Oostindische Compagnie.Ned.2, 20.25-21.10u.

Amusement

Elementary. Eerste twee afleveringen van Amerikaanse serie met Engelsman Sherlock Holmes (Jonny Lee Miller) in een hedendaags New York, waar hij samen met Joan Watson (Lucy Liu) van de ene mysterieuze recherchezaak in de andere belandt. SBS6, 20.30-22.30u.

Death in Paradise. Eerste aflevering van tweede reeks van de politieserie die zich afspeelt op een Caraïbisch eiland waar de zonhatende Britse DI Richard Poole (Ben Miller) moorden oplost met hulp van zijn charmante DS Camille Bordey (Sara Martins). BBC 1, 22.00-23.00u.