Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Toestand Venezolaanse president Chávez ‘stabiel’

De Venezolaanse president Hugo Chavez verkeert in een “stabiele situatie”. In een ziekenhuis in Cuba wordt Chavez, die donderdag geïnaugureerd zou moeten worden voor een nieuwe termijn, behandeld aan een ernstige infectie van de luchtwegen.

Een enorme muurschildering van Chávez in de hoofdstad Caracas. Foto Reuters / Jorge Silva

De Venezolaanse president Hugo Chavez verkeert in een “stabiele situatie”. In een ziekenhuis in Cuba wordt Chavez, die donderdag geïnaugureerd zou moeten worden voor een nieuwe termijn, behandeld aan een ernstige infectie van de luchtwegen, zo heeft zijn minister van Informatie laten weten.

Chavez liep de longinfectie op als gevolg van een recente kankeroperatie in Cuba. In een toespraak zei minister Ernesto Villegas dat de overheid continu contact heeft met het medische team van Chavez en zijn familieleden die bij hem zijn. Verdere details over de toestand van Chavez gaf Villegas niet. Sinds zijn kankerdiagnose ruim anderhalf jaar geleden geeft de regering sporadische, onbetrouwbare en overoptimistische verklaringen. Details ontbreken. Na vier operaties in Cuba is nog altijd niet onthuld waar de tumor van Chávez zit, om wat voor kanker het gaat en wat zijn kans op herstel is.

Chavez werd in oktober herkozen als president van Venezuela en zou officieel donderdag moeten worden ingezworen voor zijn nieuwe termijn. Mocht Chavez niet in staat zijn om dan de eed af te leggen wordt de inauguratie mogelijk uitgesteld, aldus persbureau AP. Chavez kan dan de de eed op een later moment voor het Hooggerechtshof afleggen en gewoon president blijven.