Toerist blij met Stedelijk op maandag

Het Stedelijk Museum is sinds gisteren ook op maandagen open. Geen topdag voor musea, maar „de subsidie verplicht ons om het te doen”.

Meneer Lee (54) uit Torquay, Engeland neemt voor ieder schilderij de tijd. Nauwkeurig bestudeert hij de Mondriaan die voor hem hangt. Hij vindt het „geweldig” om eindelijk weer in het Stedelijk te zijn, zegt hij. Lee en zijn vriend zijn een lang weekend in Amsterdam, van zaterdag tot maandag. „Het Stedelijk hebben we opgespaard voor de laatste dag, zodat we het beste helemaal op het eind hebben.”

Waren ze een maand eerder naar Amsterdam gekomen, dan hadden ze pech gehad. Sinds de heropening en in de jaren voor de verbouwing was het museum voor moderne kunst op maandag gesloten. Opengaan was te duur, vond voormalig zakelijk directeur Patrick van Mil.

De gemeente dacht daar anders over en vroeg het Stedelijk vorig jaar nog eens goed te kijken naar de mogelijkheden om ook op maandag open te gaan. Erik Gerritsen, sinds augustus interim-directeur van het Stedelijk, zag die mogelijkheden wel. Het Stedelijk verruimt zijn dagelijkse openingstijden en is nu ook op maandag open.

Een gewaagde investering, aangezien maandag geen topdag is voor musea. Maar 900 bezoekers liepen gisteren binnen. Gemiddeld ligt het dagelijkse aantal bezoekers sinds de opening bij 3.300.

Gerritsen ziet de verruimde openingstijden als een investering op de lange termijn. „Het Stedelijk trekt relatief gezien weinig buitenlanders, die gaan allemaal naar het Van Gogh en het Rijksmuseum”, legt hij uit. Nederlanders gaan op maandag nauwelijks naar het museum en dus bleef het Stedelijk dicht. „Dat idee hebben we nu omgedraaid. In plaats van inspelen op de Nederlanders, willen we vol gaan inzetten op de buitenlanders en voor hen maakt het niet uit wat voor dag het is.”

De gemeente is er blij mee. „Het is goed voor de stad dat het gelukt is, binnen de financiële kaders”, zegt wethouder Carolien Gehrels (kunst en cultuur).

Gerritsen vindt dat het Stedelijk de Amsterdammers verschuldigd is om iedere dag bereikbaar te zijn. „We krijgen een subsidie van 11,7 miljoen, dat is bijna tweederde van onze begroting. Dan ben je het tegenover de gemeenschap gewoon verplicht om die dag open te zijn. Al zouden we de kosten er op maandag niet helemaal uithalen, dan moeten we het toch doen.”

De bezoekers hadden er maandag geen last van dat het rustiger was dan anders. De Fransen Nicolas (32) en Charles (30) uit Parijs zijn juist blij. „We waren hier zondag al, maar het was ontzettend druk. Nu hebben we tenminste tijd en ruimte om echt te kijken.”