Tien jaar radiostilte. En dan vandaag ineens een nieuwe Bowie

Still uit videoclip 'Where Are We Now?'.
Still uit videoclip 'Where Are We Now?'. Still uit videoclip 'Where Are We Now?'.

Wat nou pensioen? ‘Where Are We Now?’ is de nieuwe single van David Bowie, die vandaag uitkwam. Na tien jaar radiostilte is de poplegende terug, op zijn 66ste verjaardag.

En dat mag verrassend worden genoemd. Sinds Bowie in juni 2004 op een optreden in Hamburg hartproblemen kreeg, heeft hij geen tournees meer gedaan en geen albums meer gemaakt. Het aanbod om te spelen op de openingsceremonie van de Olympische Spelen afgelopen zomer zou Bowie naar verluidt hebben afgewezen. Maar nu is er dan toch een nieuwe plaat. ‘The Next Day’, zijn dertigste studioalbum, verschijnt op 11 maart in het Verenigd Koninkrijk en een dag later in de Verenigde Staten.

De nieuwe single ‘Where Are We Now?’ is opgenomen in New York en geproduceerd door - uiteraard - Tony Visconti. In de videoclip, geregisseerd door Tony Oursler, grijpt Bowie terug op zijn Berlijnse periode (denk aan zijn baanbrekende Berlijn-trilogie Low, Heroes en Lodger). We zien Bowie onder meer in de autogarage onder het appartement in Berlijn waar hij woonde, aangevuld met beelden van de stad eind jaren zeventig.

http://youtu.be/FOyDTy9DtHQ