Slechts vier jonge auteurs genomineerd voor BNG Literatuurprijs

Annelies Verbeke (Foto Leo van Velzen)

Auke Hulst, Joost Vandecasteele, Annelies Verbeke en Christiaan Weijts zijn genomineerd voor de BNG Literatuurprijs 2012. 

Dat maakte het Cultuurfonds van de Bank Nederlandse Gemeenten en Sebes & Van Gelderen Literair Agentschap zojuist bekend.

Hulst (1975) is genomineerd met Kinderen van het ruige land, Vandecasteele (1979) met Massa, Weijts (1976) met Euforie en Verbeke met de verhalenbundel Veronderstellingen.

De BNG Literatuur Prijs is een oeuvreprijs, die in 2005 door literair agent Paul Sebes werd bedacht. De prijs is bedoeld om nog niet doorgebroken jonge auteurs mentale en financiële aanmoediging te geven. Genomineerden moeten Nederlandstalige auteurs zijn die zijn geboren in 1972 of later, die twee of meer literaire prozawerken op hun naam hebben staan en die nog niet doorgebroken zijn, geen grote literaire prijs hebben gewonnen en van wie tussen 1 januari 2012 en 31 december 2012 een nieuw boek is verschenen. De winnaar ontvangt 15.000 euro

De jury van de prijs, naast Marja van der Tas bestaande uit Han Ceelen, Daniëlle Serdijn, Jeroen Vullings en Ward Wijndelts, zegt in een persbericht teleurgesteld te zijn in de kwaliteit van de inzendingen. Daarom werden uit 21 inzendingen slechts vier auteurs voor de prijs genomineerd. Het aantal ligt doorgaans hoger.

‘In literair opzicht was 2012 een tam jaar. Niet alleen in absolute zin verschenen er minder romans van jonge schrijvers, ook inhoudelijk gezien maakte de opbrengst een voorzichtige en gedweeë indruk. Opvallend vaak was de blik naar binnen gericht; op de kleine beschermde wereld van de personages en hun dikwijls prille gevoelsleven. Kwamen grotere visioenen nauwelijks over het voetlicht doordat ook uitgevers in tijden van crises op safe spelen en derhalve nalaten met lef te investeren?’

Over de vier genomineerden is men beter te spreken: ‘Hun werk prikkelt, zindert, gromt en laat zo nu en dan de tanden zien.’

Op donderdag 7 februari 2013 wordt de BNG Nieuwe Literatuur Prijs uitgereikt in de Amstelkerk op het Amstelveld, te Amsterdam.

Eerdere winnaars van de BNG Literatuur Prijs waren Jan van Mersbergen (2011), Gustaaf Peek (2010), Carolina Trujillo (2009), Rachida Lamrabet (2008), Sanneke van Hassel (2007), Yves Petry (2006) en Esther Gerritsen (2005).

Een kritische noot over de keuze van de jury is hier te lezen.