Sjinkies zware benen

Op papier is hij nog steeds de beste shorttracker van Europa. Maar voor Sjinkie Knegt valt anderhalve week voor het EK in Malmö weinig te vieren. De publiekslieveling, bewonderd om zijn katachtige reacties en zijn onnavolgbare inhaalmanoeuvres, sleepte zich afgelopen weekeinde tijdens de NK op zijn tandvlees naar het brons, ver achter kampioen Niels Kerstholt.

„Het schaatsen gaat op dit moment niet lekker”, weet het Friese wonderkind, dat het seizoen nog zo goed begon in het wereldbekercircuit, waar hij binnen de kortste keren olympische nominaties wist te veroveren op drie afstanden.

Maar binnen een week liep de trein van de rails. En het ergste is: Knegt heeft geen idee waar zijn dip – de eerste echte tegenslag in zijn stormachtige loopbaan – vandaan komt. Op de fiets, in het krachthonk en op de langebaan gaat alles op rozen, totdat hij het kleine baantje betreedt. Dan lopen zijn benen na een paar ronden vol. Hij liet zelfs zijn bloed onderzoeken om te kijken of er iets aan de hand is.

Bondscoach Jeroen Otter maakt zich nog geen zorgen. „Ik denk dat hij tijd genoeg heeft voor het EK. Vorig jaar werd hij ook derde op het NK. Toen was het helemaal niks.” Ook Knegt zelf blijft nuchter onder zijn vormcrisis: „Als het in een week kan ontstaan, kan het ook in een week weer terug zijn.”