Samsung boekt recordwinst in vierde kwartaal: 6,3 miljard euro

Samsung Galaxy Note smartphone in een winkel in Zuid-Korea. Foto Reuters / Lee Jae-Won

Samsung, het grootste technologiebedrijf ter wereld qua omzet, heeft in het vierde kwartaal van vorig jaar 89 procent meer winst geboekt. Doordat consumenten meer tablets en smartphones kochten maakte het Zuid-Koreaanse bedrijf 6,3 miljard euro winst.

Dat meldt persbureau AP op basis van de voorlopige cijfers van het bedrijf. Ook in het derde kwartaal verdubbelde het bedrijf de winst.

De winst is hoger dan verwacht. De totale inkomsten stegen in het vierde kwartaal met achttien procent tot veertig miljard euro. Volgens analisten komt zeventig procent daarvan op de rekening van de smartphone- en tabletdivisie. Samsung zou in het vierde kwartaal ongeveer zestig miljoen smartphones hebben verkocht, tien procent meer dan een jaar eerder.

Winst stijgt al sinds 2011

Eerder streefde Samsung Nokia al voorbij als grootste verkoper van mobiele telefoons en Apple als verkoper van de meeste smartphones. De winsten van Samsung stijgen sinds het einde van 2011, terwijl concurrenten zoals Nokia, Research in Motion en HTC juist met winstdalingen te maken hebben.

Aan het einde van de maand maakt Samsung de definitieve cijfers over het vierde kwartaal bekend. Als die cijfers overeenkomen met de voorlopige cijfers, dan maakt het bedrijf in heel 2012 een winst van twintig miljard euro en heeft het een omzet van 144 miljard euro.