Rotterdamse notaris mogelijk uit ambt gezet

Vandaag moet Thomas L. voor de tuchtrechter verschijnen.

Rotterdam. De Rotterdamse notaris Thomas L. wordt verdacht van betrokkenheid bij mogelijke vastgoedfraude en misleiding van klanten. De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) wil hem uit zijn ambt laten zetten.

Thomas L. begeleidde in 2007 en 2008 de verkoop van diverse woningen in Rotterdam-Zuid. Panden werden in korte tijd gekocht en verkocht met aanzienlijke winstmarges. Eén van de woningen steeg in enkele dagen tijd 84 procent in waarde. Omdat dit kan wijzen op vastgoedfraude, zijn notarissen verplicht hier melding van te maken. L. heeft volgens de beroepsvereniging nagelaten vragen te stellen over de transacties.

De KNB probeerde L. al tweemaal eerder uit zijn ambt te zetten. Het Bureau Financieel Toezicht (BFT) deed onderzoek naar de vele aktes die zijn notariskantoor in behandeling neemt. Er zouden jaarlijks minstens 6.000 aktes passeren. Gemiddeld passeren jaarlijks 1.100 aktes bij een notaris. Ook zouden diverse contracten zodanig grote fouten bevatten, dat deze juridisch geen waarde hebben. L. verklaart de hoge aantallen door zijn „vooruitstrevende” manier van werken. Het door hem opgerichte notariskantoor 010Notaris is bekend omdat het stunt met lage prijzen. Volgens zijn advocaat werkt L. op een „eerzame, zorgvuldige en nauwgezette wijze, precies zoals van een goed notaris verwacht mag worden.” L. neemt volgens de advocaat ontslag als notaris. NRC