PvdA: kleiner basispakket zorg ‘slecht advies’ van CPB

De Partij van de Arbeid noemt een verkleining van het basispakket voor lage inkomens in de zorg een 'slecht advies' van het Centraal Planbureau. Volgens het CPB leiden de stijgende zorgkosten bij vooral hogeropgeleiden tot een bom onder de solidariteit in de zorg. Foto ANP / Lex van Lieshout

De Partij van de Arbeid vindt een verkleining van het basispakket voor lage inkomens in de zorg een slecht idee, meldt de partij. Volgens de PvdA leidt het advies, dat het Centraal Planbureau (CPB) gisteren gaf op basis van een onderzoek, tot een tweedeling in de zorg op basis van inkomens en dat moet worden voorkomen.

Volgens het CPB-rapport werkt het zorgstelsel nu niet goed voor zowel mensen met een lagere als mensen met een hogere opleiding. Daarom zou het basispakket moeten worden ingeperkt. Dan kunnen mensen met een laag inkomen kiezen voor een kleiner zorgpakket ten gunste van andere bestedingen, en hebben mensen met een hoger inkomen mogelijkheden om te kiezen voor betere, duurdere zorg.

PvdA: zorgkosten in de hand houden door preventie en betere samenwerking

De PvdA vindt ook dat de omvang van het basispakket niet moet afhangen van economische factoren, maar door wat medisch noodzakelijk is. De zorgkosten moeten in de hand gehouden worden door onder meer preventie en betere samenwerking.

SP-leider Emile Roemer reageerde ook al afwijzend op het voorstel van het CPB. Volgens Roemer legt juist het bureau een bom onder de solidariteit in de zorg. Ook de PVV is tegen het voorstel en voorziet net als de SP een tweedeling. Volgens de PVV moet niet het basispakket op de schop, maar juist zuiniger worden omgegaan met de zorg.

De VVD is blij met het CPB-rapport. De VVD noemt het Nederlandse financieringsstelsel voor de zorg ‘uniek’, maar het moet wel betaalbaar blijven om het te behouden. Volgens de partij is solidariteit eindig. VVD-Kamerlid Anne Mulder: “Je kan niet van een bepaalde groep mensen vragen dat ze almaar meer aan de zorg moeten bijdragen, terwijl ze niet meer zorg gebruiken.”