Politiechef Project X Haren stapt op - ‘niks met rellen te maken’

Marion Latour, commandant van de Staf Grootschalig en Bijzonder Politie Optreden bij de project X-rellen in Haren, stapt op. Foto ANP / Marcel Antonisse

De politiechef die de leiding had tijdens het uit de hand gelopen Project X-feest in Haren vertrekt. Dat meldt het AD vandaag in de krant.

Marion Latour was commandant van de Staf Grootschalig en Bijzonder Politie Optreden, die twee dagen voor de rellen van 21 september werd opgetuigd. Binnen het korps was volgens de krant veel kritiek dat Latour de leiding had omdat zij weinig ervaring had met zulke klussen. Een politiewoordvoerder stelt in het AD dat Latour de politie verlaat omdat ze zich meer thuis voelt bij de brandweer. Tegen Novum zegt een woordvoerder dat het vertrek niks met de rellen te maken heeft:

“Ze was sinds april vorig jaar al bezig met een terugkeer naar de brandweer. Toen heeft ze de eerste gesprekken al gehad.”

Latour kwam in 2009 in dienst bij de politie. Daarvoor werkte zij onder meer bij de brandweer in Emmen en Groningen. Zij gaat nu aan de slag bij de brandweer in Gelderland.

Oud-officier van justitie: bestuurders hebben gefaald

Gisteren uitte oud-officier van justitie en inwoner van Haren Henk Marquart Scholtz nog felle kritiek op het optreden van gemeente, politie en justitie rond Project X. In een brief stelt hij dat de verantwoordelijke gezagsdragers moeten opstappen omdat ze op de avond zelf en in de aanloop naar de avond toe ‘in zeer ernstige mate in gebreke zijn gebleven’.

Belangrijke signalen dat het mis zou gaan werden volgens hem genegeerd. Ook vroeg Marquart Scholtz zich af waarom de toegangswegen niet op tijd werden afgesloten, waarom er een tekort aan ME’ers was en waarom geen traangas of waterwerpers werden ingezet.

Het Project X-feest ontstond toen een meisje op Facebook aankondigde haar verjaardag te willen vieren. Ze vergat aan te geven dat het om een besloten feestje ging, waardoor duizenden ongenode gasten naar Haren kwamen. Bij de rellen die uitbraken, raakten tientallen mensen gewond.

In Beeld: Haren, the day after