Politie: treinbrand was toch aangestoken

De politie gaat er toch vanuit dat de brand in de trein vorige week woensdag is aangestoken, blijkt uit een getuigenoproep van de politie die vanmiddag uitging. “De politie onderzoekt de oorzaak van de brand, maar gaat uit van brandstichting”, zo staat in de oproep.

De politie gaat er toch vanuit dat de brand in de trein vorige week woensdag is aangestoken.
De politie gaat er toch vanuit dat de brand in de trein vorige week woensdag is aangestoken. Foto ANP / Peter Bakker

De politie gaat er toch vanuit dat de brand in de trein vorige week woensdag is aangestoken, blijkt uit een getuigenoproep van de politie die vanmiddag uitging. “De politie onderzoekt de oorzaak van de brand, maar gaat uit van brandstichting”, zo staat in de oproep.

Eerder hield de politie zich op de vlakte over de oorzaak de brand. Vrijdag zeiden ingewijden bij NS en Prorail in De Telegraaf dat de brand hoogstwaarschijnlijk was ontstaan door kortsluiting. Drie mannen van 22 en 23 jaar uit Nieuwegein werden gearresteerd en brachten een nacht door in een cel. Later werden ze vrijgelaten. Zij zijn niet langer verdacht.

De brand brak woensdag rond half twee uit in het derde rijtuig van de de trein, die vanaf Utrecht onderweg was naar Schiphol. In de omgeving van Breukelen kwam de trein brandend tot stilstand. De brandweer had het vuur na een uur onder controle. In de dubbeldekker zaten zo’n negentig reizigers, die een halfuur nadat de brand was uitgebroken de trein allemaal hadden verlaten. Niemand raakte gewond. De trein liep een schade van ongeveer tweeënhalf miljoen euro op.

De politie meldt nu op zoek te zijn naar mensen die in de trein zaten, of zich op tussengelegen stations bevonden, en iets opvallend hebben gezien:

“De trein vertrok woensdag 2 januari 2013 om 12:27 uur vanaf station Nijmegen en stopte tussendoor op de stations Arnhem, Ede-Wageningen en Driebergen-Zeist. Om 13:28 uur vertrok deze trein vanaf station Utrecht Centraal om vervolgens in de omgeving van Loenersloot brandend tot stilstand te komen.

De politie zoekt mensen die in deze trein zaten en iets opvallends hebben gezien, of mensen die op de tussengelegen stations iets is opgevallen.”