Politie maakt toch excuses aan arrestanten treinbrand

Afgelopen woensdag brak een treinbrand uit in een intercity tussen Utrecht en Schiphol.
Afgelopen woensdag brak een treinbrand uit in een intercity tussen Utrecht en Schiphol. Foto ANP / Peter Bakker

De politie heeft excuses aangeboden aan de drie mannen die werden gearresteerd na de treinbrand woensdag in de intercity tussen Utrecht en Schiphol. Dat zegt Mildred Helmers, de advocaat van één van de drie mannen, tegen NRC Handelsblad.

“De politie heeft zich in een gesprek met het drietal op maandag verontschuldigd voor het feit dat de drie een nacht in cel hebben doorgebracht. Ze hadden eerder vrijgelaten kunnen worden, aldus de politie.” Ook zal de politie volgens de advocaat intern onderzoek verrichten naar de arrestatie, en de drie mannen inlichten over de conclusies.

De politie wil het maken van excuses bevestigen noch ontkennen. “Wij gaan niet in op de inhoud van het gesprek. We willen alleen benadrukken dat de drie geen verdachten meer zijn.”

Afgelopen woensdag brak een treinbrand uit in een intercity tussen Utrecht en Schiphol. De politie arresteerde drie Nieuwegeinse mannen – leeftijd 22 en 23 jaar – op verdenking van brandstichting. Zij brachten een nacht door in een arrestantencomplex, en werden donderdag vrijgelaten toen bleek dat zij niets met de brand te maken hadden. Een dag later meldde de politie dat de drie na het uitbreken van de brand juist hadden geholpen met de evacuatie van medepassagiers.

Excuses zou de politie echter niet aanbieden, zei een woordvoerder vrijdag. Hoogstens zou de politie “iets in de richting” van de Nieuwegeiners willen ondernemen. “Excuses maak je als er fouten zijn gemaakt.”

Die excuses zijn dus wel gemaakt, zegt advocaat Helmers, die door haar cliënt is bijgepraat over de inhoud van het gesprek. “De politie betuigde geen spijt over de aanhouding zelf. De agent zei: we hebben gewoon ons werk gedaan. Maar excuses kwamen er wel voor de nacht in de cel, én voor de manier van heenzenden”, zegt Helmers.

“De drie brachten een nacht door in een arrestantencomplex in Houten, op een winderig industrieterrein. Bij vrijlating kregen zij een buskaartje mee, en dat was het dan. Hen thuisbrengen was wel zo netjes geweest.”

De politie arresteerde de de drie mannen na het maken van een “optelsom”: ze waren luidruchtig in de trein, ze bevonden zich in de buurt van de plek waar de brand ontstond, en meerdere getuigen wezen hen aan als daders. De drie werden geboeid afgevoerd onder het oog van tientallen evacués. Volgens advocaat Helmers had de politie de drie mannen beter als getuigen kunnen horen, in plaats van hen ter plaatse te arresteren.

Een schadevergoeding bij de politie dient Helmers na het gesprek van maandagavond definitief niet in - en hetzelfde geldt voor haar collega-advocaat die de andere twee Nieuwegeiners bijstaat. Helmers:

“Ik heb nog nooit meegemaakt dat een cliënt na een arrestatie wordt uitgenodigd door de politie voor een gesprek, excuses krijgt aangeboden, en de belofte te worden geïnformeerd over de uitkomst van een intern onderzoek. Dat vind ik keurig. De drie kregen zelfs bloemen.”

Het onderzoek naar de oorzaak van de brand loopt nog. De politie heeft afgelopen weekeinde vijftig passagiers gehoord die getuige waren van de treinbrand. “Brandstichting sluiten wij nog steeds niet uit”, zegt een woordvoerder.