Opening vliegveld Berlijn weer later

Burgemeester Klaus Wowereit (SPD) van Berlijn staat onder grote politieke druk om af te treden sinds dit weekeinde uitlekte dat de opening van de prestigieuze nieuwe luchthaven van de Duitse hoofdstad voor de vierde maal moet worden uitgesteld. De kosten van het project, die aanvankelijk werden begroot op ruim twee miljard euro, belopen inmiddels ruim vier miljard.

Het Willy Brandt-vliegveld dat in de plaats komt van de luchthavens Tegel en Schönefeld, zou in 2011 worden geopend. Nu blijkt dat ook de laatste termijn van oktober dit jaar onhaalbaar is en dat het niet duidelijk is wanneer de luchthaven wel in gebruik kan worden genomen.

Wowereit, die lange tijd gold als een belofte voor de toekomst van de SPD, maakte gistermiddag bekend dat hij terugtreedt als voorzitter van de raad van toezicht van het bouwproject. De oppositie in het Berlijns stadsparlement wil op een ingelaste vergadering donderdag een motie van wantrouwen indienen tegen de burgemeester. Groenen-fractievoorzitter Ramona Pop rekent het mislukken van het project, het uit de hand lopen van de kosten en de imagoschade toe aan Wowereit en vindt dat hij niet als burgemeester kan aanblijven. De regerende coalitiepartijen in Berlijn, SPD en CDU, maakten gisteren bekend dat zij Wowereit blijven steunen.

Ook op nationaal niveau eisen de Groenen in de Bondsdag het aftreden van Wowereit. SPD-voorzitter Sigmar Gabriel was gisteren genoodzaakt Wowereit in bescherming te nemen tegen de kritiek. Namens de federale staat, die voor minstens een kwart van de kosten van de luchthaven opdraait, heeft minister Peter Ramsauer (Verkeer, CSU) het vertrekt geëist van de directeur van de luchthaven, Rainer Schwarz.

Het grote bouwproject kampt met gebreken aan de brandveiligheidsinstallatie. Ook blijken roltrappen niet te passen en zijn er fouten gemaakt bij het leggen van kabels op de luchthaven.