‘Omzeil de brouwers en koop zelf een biertank’

Koninklijke Horeca Nederland klaagt al tijden dat de biermarkt op slot zit. De brouwerijen „knijpen de ondernemers uit als een citroen”, is een gevleugelde uitspraak van directeur Lodewijk van der Grinten.

Nu komt de brancheclub in actie. KHN biedt uitbaters de mogelijkheid via hen een biertankinstallatie te kopen of te huren en en de brouwerijen te omzeilen.

Van alle kelderbiertanks is 82 procent van de brouwerijen. Zij geven zo’n tank in bruikleen en stellen daar een afnameverplichting tegenover. Als de brouwerij een (groot) deel van een café financiert, betaalt de uitbater een relatief hoge prijs voor zijn bier.

Door zelf een biertank aan te schaffen, krijgt hij volgens KHN een betere positie om te onderhandelen met de brouwer. De brancheorganisatie werkt samen met Ntray, het bedrijf dat tanks levert aan Heineken, AB Inbev en Carlsberg. Er zijn tanks van 250, 500 of 1.000 liter. Wat het kost om zo’n tank te huren of aan te schaffen is „vrij moeilijk te zeggen”, zegt Arnold Doornekamp van Ntray. „Dat hangt af van de situatie waarin we ze moeten plaatsen. Maar ze zijn zo goedkoop dat de uitbater strakker kan inkopen en die tank zo terugverdient.”