Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Omstreden ex-neuroloog werkte ook in Worms

De SLK-Kliniek in Heilbronn waar de ex-neuroloog Ernst J.S. tot voor kort werkte voor hij ontslagen werd. Foto ANP / Marcel van Hoorn

De omstreden ex-neuroloog Ernst J.S. heeft in nog zeker twee andere Duitse ziekenhuizen gewerkt dan tot nu toe bekend was. Een ziekenhuis in Worms bevestigde vanmorgen dat J.S. daar eind 2010 en begin 2011 enkele maanden als assistent-arts heeft gewerkt.

Het bemiddelingsbureau Doctari in Berlijn, dat J.S. uitzond naar het ziekenhuis in Heilbronn waar hij vrijdag werd ontslagen, zegt dat de arts ook enkele weken in een andere kliniek heeft gewerkt, maar wil de naam ervan niet bekendmaken.

J.S. aan de slag op uitzendbasis

In Klinikum Worms ging de 67-jarige J.S. aan de slag via een bemiddelingsbureau in Bielefeld. Eerder behandelde hij patiënten in ziekenhuizen in Bad Fredeburg, Bad Laasphe en Nienburg.

In Duitsland werken naar schatting 10.000 artsen op uitzendbasis. Ze staan vaak bij meer bureaus ingeschreven. Het land telt zo’n honderd bemiddelingsbureaus, volgens de woordvoerder van Doctari. Duitsland heeft een tekort aan artsen die zijn gespecialiseerd in neurologie, psychiatrie, interne geneeskunde en anesthesie. Vaak bieden de klinieken uitzendartsen ook woonruimte aan.

‘Erg geliefd bij patiënten en personeel’

Het ziekenhuis in Worms neemt geen verdere maatregelen. J.S. werkte onder toezicht van andere artsen op een kleine afdeling, meldt directeur Friedrich Haas. Er heeft zich volgens hem niets opvallends voorgedaan. “Hij was erg geliefd bij patiënten en personeel. De berichten over zijn verleden hebben ons verrast.” Doctari, waar J.S. zich in 2011 aanmeldde, heeft hem uitgeschreven.

Het ziekenhuis in Heilbronn heeft het universiteitsziekenhuis in Heidelberg ingeschakeld voor onderzoek naar de dossiers van alle patiënten die J.S in Klinikum am Gesundbrunnen heeft behandeld. Hij heeft daar naar schatting negen maanden gewerkt, verdeeld over korte periodes. Om hoeveel dossiers het gaat, is niet bekendgemaakt.

Twee patiënten uit Heilbronn hebben klachten over de behandeling door J.S., onder wie een 33-jarige patiënte die problemen ondervond na een lumbaalpunctie. Justitie in Heilbronn is een vooronderzoek begonnen naar mogelijke mishandeling van de vrouw.