Met McQuaid is wielersport weg uit Wada

Pat McQuaid, de Ierse voorzitter van de internationale wielerunie UCI, maakt sinds 1 januari van dit jaar geen deel meer uit van het hoofdbestuur van het wereldantidopingbureau Wada. Daarmee is de wielersport niet langer vertegenwoordigd in de organisatie die de dopingregels bepaalt.

Het vertrek van McQuaid is procedureel. Hij beëindigde zijn zittingstermijn van de foundation board, het bestuur van Wada dat uit 38 leden bestaat – negentien vertegenwoordigers van de olympische beweging en negentien van de overheden. McQuaid was de afgevaardigde van Asoif, de koepelorganisatie van olympische zomersporten.

Met zijn vertrek uit de foundation board kwam tevens een eind aan zijn zittingstermijn in de executive committee, het dagelijks en beleidsbepalend bestuur van Wada. Die twaalf leden zijn ook gelijkelijk verdeeld over de olympische beweging en de overheden. McQuaid bezette de enige plek van Asoif in het Wada-bestuur.

McQuaid is in zowel de foundationa board als het dagelijks bestuur van Wada vervangen door prof. dr. Ugur Erdener, de Turkse voorzitter van de internationale handboogfederatie WA. In eigen land is Erdener voorzitter van het nationaal olympisch comité. (NRC)