Megaschikking hypotheken VS

Enkele van de grootste Amerikaanse banken hebben gisteren in twee verschillende zaken naar aanleiding van de hypothekencrisis in 2008 schikkingen getroffen voor een bedrag van in totaal bijna 20 miljard dollar. Het gaat om onder meer Bank of America, de op een na grootste bank van de VS, Wells Fargo, JPMorgan Chase en Citigroup.

Het gaat het om twee van de grootste schikkingen in het voortslepende hypothekenschandaal ooit in de VS. Voor Bank of America, die in totaal voor 14,1 miljard dollar schikt, betekent het dat er niet veel over blijft van de verwachte winst (voor belastingen) over het vierde kwartaal van 3,5 miljard. Die winst valt er 2,7 miljard dollar lager door uit. In de eerste drie kwartalen behaalde Bank of America 3,1 miljard dollar winst.

De banken werden in beide zaken beschuldigd van laakbaar handelen. De eerste zaak draaide om Bank of America alleen, die in de aanloop naar de crisis voor miljarden gebundelde hypotheken (securitisaties) zou hebben doorverkocht aan de hypotheekverstrekker Fannie Mae, terwijl de bank wist dat de huizeneigenaren hun maandelijkse afbetalingen vermoedelijk niet konden doen.

De rommelhypotheken waren oorspronkelijk verkocht door Countrywide Financial, ooit de grootste hypotheekverstrekker van de VS die door zijn omstreden handelen wordt gezien als een van de aanstichters van de kredietcrisis. Countrywide werd in 2008 overgenomen door Bank of America. Fannie Mae moest uiteindelijk met miljarden dollars belastinggeld overeind worden gehouden. Die operatie kostte meer dan 100 miljard dollar. Bank of America treft in de zaak een schikking met Fannie Mae voor 11,6 miljard dollar.

In de tweede zaak werden Bank of America, Wells Fargo, JP Morgan Chase en Citigroup ervan beschuldigd huizeneigenaren onterecht uit hun huis te hebben gezet, nadat ze in betalingsproblemen waren gekomen. Ze schikken gezamenlijk voor circa 8 miljard dollar met gedupeerden. Een team van deskundigen was overigens nog bezig met onderzoeken of de huizenbezitters benadeeld waren. Het kwam echter in geldnood en mede daarom besloten de banken en de toezichthouder te schikken.