‘Kunsthal eerder beroofd, maar toen werd het stilgehouden’

ROTTERDAM - Het exterieur van de Kunsthal van bovenaf. In de nacht van maandag op dinsdag zijn zeven schilderijen uit het Rotterdamse museum ontvreemd. ANP ROBIN UTRECHT
ROTTERDAM - Het exterieur van de Kunsthal van bovenaf. In de nacht van maandag op dinsdag zijn zeven schilderijen uit het Rotterdamse museum ontvreemd. ANP ROBIN UTRECHT Het exterieur van de Kunsthal van bovenaf. Foto ANP / Robin Utrecht

De Kunsthal in Rotterdam is in het verleden al eens eerder beroofd, meldt NU.nl. Die roof zou door toenmalig directeur Wim Pijbes bewust zijn stilgehouden.

Kunsthal ontkent noch bevestigt bericht

In 2002 werd een ring gestolen van verzamelaar René van der Star, aldus NU.nl. De Kunsthal wenst desgevraagd geen reactie te geven op de berichtgeving. Een woordvoerder van de Rotterdamse politie kan nog niet bevestigen of de roof indertijd daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. Wel laat de politie weten dat ze de mogelijke roof uit 2002 los ziet van de meest recente roof in oktober. Van dat onderzoek is nog niets nieuws bekend.

In oktober vorig jaar werden zeven kostbare schilderijen buitgemaakt in het museum. De Rotterdamse politie is nog niet veel verder gekomen met het onderzoek naar deze roof. Wel houdt de politie, die nog altijd met twintig man werkt aan de zaak, rekening met de mogelijkheid dat de daders na de inbraak te voet, per fiets of op een brommer met de gestolen schilderijen zijn vertrokken.

Bekijk onze fotoserie over de schilderijenroof van oktober:

Update 23.00 uur:

“Vanmiddag is er een bericht verschenen over een ring die in 2002 is ontvreemd uit een tentoonstelling in de Kunsthal. Inmiddels is door Emily Ansenk, directeur Kunsthal gesproken met haar voorganger Wim Pijbes, nu hoofddirecteur Rijksmuseum Amsterdam. Volgens de heer Pijbes is een en ander als volgt gegaan: Uit de tentoonstelling Kunst & Kitsch in 2002 is overdag tijdens openingsuren een ring ontvreemd. Deze ring was niet afkomstig uit de collectie Van der Star, zoals door het ANP is vermeld. Door de Kunsthal is toen direct aangifte gedaan. De schade is door de verzekering gedekt. De eigenaar wilde absoluut niet dat hieraan publiciteit werd gegeven en daar hebben de Kunsthal en de politie gehoor aan gegeven.”