Kortkolom sport

Jaap Stam versterkt technische staf Ajax

Amsterdam. Jaap Stam treedt komende zomer toe tot de technische staf van Ajax. De voormalige verdediger tekende een contract voor drie jaar in Amsterdam. Stam wordt assistent van trainer Frank de Boer en neemt tevens de training van de verdedigers van de jeugd, de beloften en het eerste elftal op zich. Stam was tot en met dit seizoen assistent-trainer bij PEC Zwolle, de club waar hij zijn trainerscarrière in 2009-2010 als interim-trainer begon. Ook als speler begon hij bij Zwolle, waarna hij onder meer uitkwam voor PSV, Manchester United, Lazio Roma, AC Milan en Ajax. In Amsterdam speelde hij in het seizoen 2006-2007 31 wedstrijden. Stam wordt naast Dennis Bergkamp en Hennie Spijkerman de derde assistent van De Boer, met wie hij jarenlang in het Nederlands elftal centraal achterin een betrouwbaar duo vormde. (NRC)

De Rooy eerste in Dakar, Brusselers weg

Amsterdam. Trucker Gerard de Rooy gaat na de derde etappe in de Dakar Rally nog altijd aan kop in het klassement. De winnaar van vorig jaar won ook de derde etappe en staat nu zeven minuten voor op de nummer twee Ales Loprais uit Tsjechië. De Nederlander Peter Versluis werd gisteren vijfde en staat ook vijfde in het klassement, op een klein half uur van De Rooy. Motorcoureur Frans Verhoeven herstelde zich van zijn matige tweede etappe zondag met een achtste plaats gisteren. Verhoeven staat nu zevende, op ruim acht minuten van koploper Cyril Despres. De Nederlandse motorrijder Thomas de Bois viel uit met een gebroken lendenwervel, opgelopen bij een valpartij. Ook quadrijder Alex Brusselers heeft moeten opgeven nadat hij zwaar geblesseerd raakte aan zijn schouder toen hij met zijn quad over de kop sloeg. (NRC)

AZ wil Pellè-geld van Parma via Feyenoord

Amsterdam. AZ heeft beslag laten leggen op de transfersom die Parma van Feyenoord ontvangt voor de overgang van Graziano Pellè. De Alkmaarders verkochten de Italiaanse spits in 2011 aan Parma, maar krijgen nog altijd een miljoen euro van de Italiaanse club. De voorzieningenrechter in Rotterdam verbood Feyenoord maandag om geld naar Parma over te maken zolang die club AZ nog niet heeft betaald. AZ hoopt op deze manier het tegoed van Parma te kunnen innen. Feyenoord legde Pellè gisteren voor vier jaar vast. Momenteel wordt Pellè gehuurd. Tussen 2007 en 2011 kwam de spits uit voor AZ. (NRC)

Sijsling verslaat Haase in Auckland

Amsterdam. Igor Sijsling heeft ten koste van Robin Haase de tweede ronde van het ATP-toernooi in Auckland, Nieuw-Zeeland bereikt. De Amsterdammer was zijn landgenoot gisteren in drie sets de baas: 3-6, 6-3 en 7-5. Ondanks de driesetter duurde de partij slechts 97 minuten. Het was de eerste ontmoeting tussen beide Nederlanders op het hoogste niveau. Sijsling drong via de kwalificaties, waarin hij onder anderen Matwé Middelkoop versloeg, door tot het hoofdtoernooi. In zijn tweede partij neemt de 25-jarige Sijsling het op tegen de als derde geplaatste Duitser Tommy Haas. (Novum)