Kortkolom kunst

Bas-bariton Charles van Tassel overleden

Amsterdam. In zijn woonplaats Amsterdam is vrijdag bas-bariton Charles van Tassel (75) overleden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt. Weinig zangers zongen in zoveel Nederlandse muziektheaterpremières als de van origine Amerikaanse Van Tassel: Parsifal van Boudewijn Tarenskeen (2004), de eerste ‘Fryske opera’ Rixt van Henk Alkema (1995), De Bijlmeropera van Jacques Bank (2000) en nog vele andere. In 1965 maakte hij zijn debuut als professioneel zanger en in 1975 vestigde hij zich in Nederland. Zijn debuut bij De Nederlandse Opera volgde in 1982 (in Pique Dame) en hij keerde er nog vaak terug. Van Tassel soleerde in talrijke passie-uitvoeringen, bij vele orkesten (onder andere het Koninklijk Concertgebouworkest) en tijdens het Holland Festival. Ook was hij als zangpedagoog actief, privé en aan het conservatorium van Amsterdam. Zijn hart lag bij het lied. Van Tassel gaf veel liedrecitals en nam met pianist Marien van Nieukerken, met wie hij ook frequent optrad, een cd op met liederen van Charles Ives. (NRC)

Doek Henri Matisse na kwart eeuw terecht

Amsterdam. Een schilderij van de Franse schilder Henri Matisse is na 25 jaar teruggevonden. Onderzoekers kwamen het doek op het spoor via een Britse kunsthandelaar die het schilderij aangeboden had gekregen, zo laat de databank voor gestolen kunst Art Loss Register weten. Het werk, Le Jardin, werd in 1987 gestolen uit het museum voor moderne kunst in Stockholm. De dief zou volgens berichten uit die tijd verschillende pogingen hebben ondernomen om het schilderij tegen exorbitante bedragen terug te verkopen aan het museum. Daarna verdween van het kunstwerk ieder spoor. Het schilderij is naar schatting een miljoen dollar waard, omgerekend ongeveer 767 duizend euro, waard. Het werk wordt binnenkort teruggegeven aan Zweden. (Novum)