Kortkolom buitenland

Japans protest tegen China om eilanden

Tokio. De nieuwe Japanse regering van premier Shinzo Abe heeft vanmorgen de Chinese ambassadeur in Tokio op het matje geroepen om te protesteren tegen het feit dat vier Chinese surveillanceschepen gisteren zonder toestemming de wateren rond de omstreden Senkaku-eilanden waren binnengedrongen. China maakt zelf aanspraak op de eilanden, die het Diaoyu noemt, maar Japan beschouwt die als Japans grondgebied. Japanse media melden intussen dat de regering-Abe de defensiebegroting voor het eerst in ruim tien jaar licht wil verhogen, ook om de toegenomen assertiviteit van China. (AP, BBC)

Sri Lanka: vonnis over opperrechter nietig

Colombo. Een hof van beroep in Sri Lanka heeft gisteren een veroordeling van de hoogste rechter van het land door het parlement nietig verklaard. Het parlement had de president van het Hooggerechtshof, Shirani Bandaranayake, vorige maand schuldig bevonden aan machtsmisbruik en aan het bezit van rijkdommen, die op onverklaarbare wijze zouden zijn verkregen. Volgens de parlementariërs was ze daarom ongeschikt voor haar functie. Bandaranayake ontkende de beschuldigingen. De jongste uitspraak wakkert het conflict tussen de politieke leiding en de rechterlijke top van Sri Lanka verder aan. (AP, BBC)

Daling olie-export Iran door sancties

teheran. De inkomsten van Iran uit de zeer belangrijke olie-export zijn de laatste negen maanden met 40 procent gedaald in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Dat heeft minister van Oliezaken Rostam Qasemi aan het parlement meegedeeld. De olie-export is goed voor bijna 80 procent van Irans buitenlandse inkomsten. De cijfers geven aan hoeveel effect Amerikaanse en Europese sancties tegen het omstreden Iraanse nucleaire programma hebben. De Europese Unie heeft afgelopen zomer de import van Iraanse olie verboden. (AP)

Koeweiti’s gestraft om tweets tegen emir

Dubai. Een Koeweitse rechtbank heeft gisteren een man tot twee jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens belediging van de emir op Twitter. Zondag werd een andere man eveneens tot twee jaar cel veroordeeld wegens een tweet die „de rechten en bevoegdheden van de emir aanvielen”. De Koeweitse autoriteiten hebben de afgelopen maanden hun maatregelen verscherpt tegen politieke activisten die sociale media gebruiken om de regering en de koninklijke familie te kritiseren. Koeweit is tevens toneel van aanhoudende oppositieprotesten. (Reuters)

Truienkoning Italië zoek in Venezuela

Caracas. Honderden reddingswerkers zijn voor de kust van Venezuela op zoek naar de Italiaanse ontwerper Vittorio Missoni en vijf andere inzittenden van een vliegtuigje dat vrijdag van de radar is verdwenen. Het was opgestegen van de eilandengroep Los Roques voor een korte vlucht naar Caracas. De 58-jarige Missoni staat aan het hoofd van het gelijknamige modehuis, dat is opgericht door zijn vader Ottavio. (AP)