Kleine vergoeding: €500 per uur

Terwijl hij zich verweert tegen de beslissing om hem uit zijn ambt te zetten, zijn er opnieuw klachten over advocaat Bram Moszkowicz.

Bram Moszkowicz „berekent een excessief hoog uurtarief” aan Estelle Cruijff.
Bram Moszkowicz „berekent een excessief hoog uurtarief” aan Estelle Cruijff. Foto Hollandse Hoogte

Eigenaardig vond Estelle Cruijff (34) het wel, maar volgens haar advocaat Bram Moszkowicz was het nou eenmaal de meest praktische plek om af te spreken. Het luxueuze Amstel Hotel in Amsterdam was de ontmoetingsplaats waar Moszkowicz zo’n zes keer met Cruijff wilde overleggen over haar positie als getuige in het onderzoek naar haar van mishandeling verdachte vriend Badr Hari (28).

Voor zijn juridische bijstand zou hij slechts „een kleine vergoeding” vragen, had hij haar volgens Cruijff verteld. Dat valt achteraf nogal tegen. In de kostenspecificatie die hij heeft moeten opstellen omdat Estelle Cruijff vorige maand overstapte naar een nieuwe advocaat – Nico Meijering – staat dat Moszkowicz alleen al voor ‘reistijd’ naar en van het Amstel Hotel 1.500,02 euro in rekening brengt. In totaal moet ze een kleine 9.000 euro betalen. Moszkowicz heeft een uurtarief in rekening gebracht van 500 euro, ook al was dat bedrag volgens Cruijff en Meijering nooit vooraf overeengekomen.

Op 30 oktober vorig jaar bepaalde de Raad van Discipline van de advocatuur dat Bram Moszkowicz moet worden geschrapt als advocaat. De tuchtrechter vond het niet „verantwoord” dat Moszkowicz nog langer als advocaat „de praktijk uitoefent”. Moszkowicz heeft volgens de raad „stelselmatig diverse regels overtreden, de belangen van cliënten ernstig verwaarloosd en zich aan het wettelijk toezicht onttrokken”.

Veel van de klachten van ex-cliënten hadden betrekking op de financiële afhandeling door hun advocaat. Een aantal klagers zeiden dat ze grote bedragen contant moesten betalen. Als Moszkowicz dan een kwitantie verstrekte stond daar een veel lager bedrag op. Ook moesten ze vaak lang aandringen om een urenspecificatie van Moszkowicz te ontvangen. Moszkowicz is in hoger beroep gegaan tegen deze beslissing en kan zijn vak voorlopig dus blijven uitoefenen. Maar nu raakt hij wederom in opspraak over de vergoedingen die hij vraagt.

Volgens Cruijffs nieuwe advocaat Nico Meijering heeft Moszkowicz de gedragsregels overtreden die voorschrijven dat advocaten een redelijke vergoeding vragen en geen onnodige kosten maken. „Moszkowicz berekent achteraf een excessief hoog uurtarief terwijl hij de kwestie in zijn programma RTL Boulevard zelf omschreef als: ‘Geen wereldzaak.’”

Meijering verwijt zijn collega ook dat hij Estelle Cruijff gebruikt heeft voor publicitaire spelletjes. Dat is volgens hem te meer pijnlijk omdat Cruijff duidelijk had gemaakt gebukt te gaan onder de aanhoudende media-aandacht. Moszkowicz kende bijvoorbeeld een brief van de psychiater van Estelle Cruijff van september, waaruit blijkt dat ze lijdt onder enorme stress vanwege voortdurende ongewenste publiciteit.

„Toen Cruijff hem voor de eerste keer had bezocht heeft Moszkowicz nog dezelfde avond in zijn programma RTL Boulevard verteld dat hij haar raadsman werd”, zegt Meijering. „Bij latere afspraken bleken journalisten van De Telegraaf en RTL Boulevard bij herhaling getipt door Moszkowicz. Dan verschenen er in die media foto’s en camerabeelden van de advocaat met cliënte, waarop zij helemaal niet zat te wachten.”

De wijze waarop Moszkowicz zich met zijn cliënte in de media profileerde is volgens Meijering in strijd met gedragsregels waarin staat dat een advocaat verplicht is tot geheimhouding en niet zijn eigenbelang mag laten overheersen. „Moszkowicz heeft zijn eigen belang om in de schijnwerpers van de media te komen (en om de kosten rechtsbijstand te laten oplopen) laten prevaleren”, zegt Meijering.

De nieuwe raadsman van Cruijff zegt dat Moszkowicz ook heeft geprobeerd kickbokser Badr Hari als cliënt te werven. „Hij heeft tegen mijn cliënte gezegd dat hij de kosten van het adviseren aan haar zou meenemen in het honorarium dat hij Badr Hari in rekening zou brengen. Vervolgens is Moszkowicz volledig buiten de raadsvrouwe van Badr Hari om de verdachte gaan bezoeken in het huis van bewaring te Nieuwegein met de vraag of hij door hem verder wenste te worden bijgestaan. Badr Hari wilde dat niet”, zegt Meijering.

Bram Moszkowicz heeft vanochtend kennis genomen van de nieuwe klachten die tegen hem bij de deken zijn ingediend. Hij laat desgevraagd weten vandaag nog contact te zullen opnemen met de deken omdat de verwijten volgens hem elke grond missen. Hij wijst er bovendien op dat „de klachten bepaald niet uit onverdachte hoek komen”. Volgens Moszkowicz is zijn collega en concurrent Meijering „al jaren de drijvende kracht achter veel ellende”.