Klein van stuk, drive van z'n pa

Thierry Brinkman (17), zoon van oud-hockeyer Jacques, speelt dit jaar om het kampioenschap met Kampong. „Met armpje drukken verlies ik.”

Stel je vader heet Jacques Brinkman en je kunt zelf ook aardig hockeyen, wanneer is je carrière dan geslaagd? Thierry Brinkman (17) grijnst. „Mijn vader zegt voor de grap wel eens: met twee olympische gouden medailles, twee WK-titels en vierhonderd interlands mag je tevreden zijn.” Maar in werkelijkheid drukt de indrukwekkende oogst uit ruim vijftien jaar tophockey van vader Brinkman nauwelijks op zijn talentvolle zoon. „Inmiddels is hij ook al weer een hele tijd gestopt, dus die vergelijking zakt bij mensen ook wel weg. Ach, we zien wel hoe het loopt bij mij. Dat kun je toch nooit voorspellen.”

Topsport zou het altijd wel worden. In de tuin achter huize Brinkman in Bilthoven ligt een kunstgrasveldje, met twee hockeydoelen van officiële afmeting. Aan een boom hangt verlichting zodat ook ’s avonds nog even gepingeld kan worden – met of zonder stick. Het resultaat: zoon Tim (15) voetbalt in de jeugdopleiding van FC Utrecht, dochter Julie (13) speelt in de C1 van hockeyclub SCHC en de oudste, Thierry, zit vanaf dit seizoen bij het eerste van het Utrechtse Kampong.

In de selectie is hij de jongste en dat betekent bijvoorbeeld waterflessen dragen en hoekvlaggen plaatsen. Brinkman junior doet het met liefde, zolang het doel helder is: het kampioenschap in de hoofdklasse. De Utrechtse hockeyclub stevent voor het tweede achtereenvolgende jaar af op de play-offs. „9, 11, 12, 25 en 26 mei en 1 juni”, dreunt hij uit zijn hoofd op. „Ik heb die data laatst in mijn agenda gezet. De play-offs vallen bijna helemaal samen met mijn examens. Ik moet nog even zien hoe ik dat ga combineren.”

De ranke aanvaller is duidelijk nog niet volgroeid. „Als ik nu al zover ben gekomen, wil ik het over vijf jaar nog wel eens zien als ik sterker en breder ben. Dat kan nog mooi worden. Ik mag nu nog niet het krachthonk in omdat ik niet uitgegroeid ben, daar moet je mee oppassen. Ik wacht mijn groei gewoon af. Kijk, een potje armpje drukken verlies ik, maar op snelheid en inzicht kun je een eind komen.”

Vader Brinkman maakt zich ook niet druk over de fysieke dimensies van zijn zoon. „Als je foto’s ziet van mij vroeger in districtteams, ik was ook altijd de kleinste. Dan trok ik een wat grotere broek aan zodat het nog wat leek. Thierry zal geen twee meter worden, maar met nog een paar centimeter erbij en wat spierkracht heeft hij voldoende voor de top. Bij voetbal leer je als kleine speler tackles ontwijken. Die snelheid en wendbaarheid zie je bij Thierry ook. Je ziet sowieso weinig lange hockeyers tegenwoordig.”

Zijn geringe postuur was de voornaamste reden waarom Thierry op zijn elfde voor hockey koos. Hij kon naar de jeugdopleiding van FC Utrecht, zegt hij. „Toen was ik ook al veruit de kleinste. In voetbal is dat belangrijker. Kijk maar hoe groot spelers nu zijn in Engeland. Ik had het best kunnen redden in het voetbal tot mijn zestiende. Maar als je dan alsnog afgeserveerd wordt, heb je geen voetbal én geen hockey.”

Uitgerekend zijn sportidool Lionel Messi toont aan wat gedrongen spelers in voetbal kunnen bereiken. Het gaat volgens vader Brinkman allemaal om wendbaarheid en inzicht. „Ik zeg niet dat ik een Messi in huis heb. Maar als Messi speelt, moet je maar eens opletten, hij weet constant precies wat er gebeurt. Ik zag dat laatst weer in een zaalhockeywedstrijd van Thierry. Hij is constant bezig met wat er om hem heen gebeurt, als een automatisme.”

Het heeft niet alleen maar voordelen zoon te zijn van Jacques Brinkman. De voormalige recordinternational heeft zich de afgelopen jaren geprofileerd als de meest kritische geest in het Nederlandse hockey. In zijn columns in De Telegraaf kraakt hij geregeld de aanpak van bondsoach Paul van Ass. Gevreesd zijn de cijfers en de beoordeling die hij uitdeelt aan internationals. „Ik wil Thierry niet voor de voeten lopen”, zegt vader Brinkman. „Maar dat is nu nog niet aan de orde.”

Van Ass haalde zijn eigen zoon Seve anderhalf jaar geleden op zijn negentiende bij de EK-selectie voor het Nederlands elftal. Hij heeft altijd geworsteld met de vraag of het bondscoachschap de ontwikkeling van zijn zoon belemmerde. Worstelt Jacques Brinkman op zijn beurt met zijn rol als criticus? „Daar heb ik nog niet over nagedacht. Maar ik neem aan dat de bondscoach mijn rol kan scheiden van Thierry’s kwaliteiten. Net als ik kan scheiden dat zijn zoon op kwaliteit de Nederlandse selectie heeft gehaald, en niet om zijn achternaam.”

Thierry verwacht niet dat hij binnenkort al bij de Nederlandse selectie zit. Hij gaat voor de Olympische Spelen in 2016. In december is het WK in India met Jong Oranje. „Jongens als Robbert Kemperman, Valentin Verga en Billy Bakker speelden in Jong Oranje op het WK 2009 en drie jaar later stonden ze op de Spelen. Dat zou de perfecte weg zijn voor mij naar Rio.”