Klacht tegen Moszkowicz om ‘excessief hoge’ kosten

Tegen advocaat Bram Moszkowicz is opnieuw een klacht ingediend voor het declareren van te hoge kosten. Raadsman Nico Meijering meldde de klacht gisteren namens model Estelle Cruijff bij de deken van de orde van advocaten in Amsterdam. Moszkowicz wordt verweten dat hij Cruijff „excessief hoge kosten” in rekening heeft gebracht.

Na een tuchtzaak, aangespannen door de Amsterdamse deken, werd de advocaat vorig jaar oktober uit zijn ambt gezet. Daarbij ging het ook om te hoge kosten die hij had berekend. Omdat Moszkowicz in hoger beroep ging mag hij zijn beroep nog uitoefenen. Dat beroep dient 21 februari.

Estelle Cruijff had de afgelopen maanden juridische bijstand van Moszkowicz omdat ze moet getuigen in de strafzaak tegen haar van mishandeling verdachte partner Badr Hari. In december wisselde ze van advocaat.

Volgens de nieuwe raadsman van Cruijff, Nico Meijering, heeft Moszkowicz in samenwerking met de Telegraaf en RTL Boulevard voortdurend publicitaire spelletjes met Estelle Cruijff gespeeld. Moszkowicz tipte volgens de klacht bevriende media zodat ze opnames van Cruijff konden maken als ze met hem een afspraak had of als zij bij de rechtbank kwam.

In een schrijven aan deken Germ Kemper van de orde van advocaten in Amsterdam vraagt Meijering om een onderzoek. Volgens Meijering heeft zijn collega diverse gedragsregels overtreden, zoals het vragen van een een redelijke vergoeding. „Tot mijn verbijstering sprak Moszkowicz met mijn cliënte altijd in het Amstel Hotel af. Vervolgens moest Cruijff alleen al 1.500 euro aan ‘reiskosten’ tussen het kantoor van Moszkowicz en het op een kilometer afstand gelegen hotel betalen.”

Meijering vraagt de deken op persoonlijke titel Moszkowicz bij de raad van discipline voor te dragen voor schorsing „met onmiddellijke ingang” in de uitoefening van zijn praktijk. „Moszkowicz moet niet meer slachtoffers kunnen maken en het aanzien van de advocatuur is denk ik nu wel genoeg geschaad.”

Moszkowicz zegt desgevraagd dat de nieuwe klachten elke grond missen. Hij zegt vandaag nog contact te zullen opnemen met deken Kemper om „de verwijten te weerspreken”.