Klacht Estelle Cruijff tegen Moszkowicz om ‘excessief hoge’ kosten

Moszkowicz bij zijn kantoor in Amsterdam eind oktober nadat hij uit zijn ambt was gezet. Foto ANP / Robin Utrecht

Tegen advocaat Bram Moszkowicz is opnieuw een klacht ingediend voor het declareren van te hoge kosten. Raadsman Nico Meijering meldde de klacht gisteren namens model Estelle Cruijff bij de deken van de orde van advocaten in Amsterdam, meldt NRC Handelsblad vanmiddag.

Moszkowicz wordt verweten dat hij Cruijff “excessief hoge kosten” in rekening heeft gebracht.

Na een tuchtzaak, aangespannen door de Amsterdamse deken, werd de advocaat vorig jaar oktober uit zijn ambt gezet. Daarbij ging het ook om te hoge kosten die hij had berekend. Omdat Moszkowicz in hoger beroep ging mag hij zijn beroep nog uitoefenen. Dat beroep dient 21 februari.

‘Moszkowicz speelde publicitaire spelletjes’

Estelle Cruijff had de afgelopen maanden juridische bijstand van Moszkowicz omdat ze moet getuigen in de strafzaak tegen haar van mishandeling verdachte partner Badr Hari. In december wisselde ze van advocaat.

Volgens de nieuwe raadsman van Cruijff, Nico Meijering, heeft Moszkowicz in samenwerking met de Telegraaf en RTL Boulevard voortdurend publicitaire spelletjes met Estelle Cruijff gespeeld. Moszkowicz tipte volgens de klacht bevriende media zodat ze opnames van Cruijff konden maken als ze met hem een afspraak had of als zij bij de rechtbank kwam.

Meijering wil schorsing ‘met onmiddelijke ingang’

In een schrijven aan deken Germ Kemper van de orde van advocaten in Amsterdam vraagt Meijering om een onderzoek. Volgens Meijering heeft zijn collega diverse gedragsregels overtreden, zoals het vragen van een redelijke vergoeding.

“Tot mijn verbijstering sprak Moszkowicz met mijn cliënte altijd in het Amstel Hotel af. Vervolgens moest Cruijff alleen al 1.500 euro aan ‘reiskosten’ tussen het kantoor van Moszkowicz en het op een kilometer afstand gelegen hotel betalen.”

Meijering vraagt de deken op persoonlijke titel Moszkowicz bij de raad van discipline voor te dragen voor schorsing „met onmiddellijke ingang” in de uitoefening van zijn praktijk. “Moszkowicz moet niet meer slachtoffers kunnen maken en het aanzien van de advocatuur is denk ik nu wel genoeg geschaad.”

Moszkowicz zegt desgevraagd dat de nieuwe klachten elke grond missen. Hij zegt vandaag nog contact te zullen opnemen met deken Kemper om “de verwijten te weerspreken”.

Telegraaf woedend over beschuldigingen

De Telegraaf is woedend over de beschuldigingen van Estelle Cruijff en haar raadsman Nico Meijering dat het dagblad met Moszkowicz opzetjes maakt om de zaak in de eigen kolommen te kunnen uitventen. “We nemen die verdachtmaking dat we samen met Moszkowicz publicitaire spelletjes spelen heel hoog op”, zegt verslaggever John van den Heuvel van De Telegraaf. De krant overweegt een klacht in te dienen tegen Meijering bij de tuchtrechter voor de advocatuur. Van den Heuvel:

“Ik heb goede contacten met Moszkowicz maar af en toe ook behoorlijke ruzies. Het is in ieder geval niet zo dat ik met hem onder één hoedje speel. Er zijn voor een journalist ook andere manieren om aan informatie te komen.”

RTL Boulevard: Wij spelen niet onder één hoedje met Moscowicz

Ook het programma RTL Boulevard is buitengewoon ontstemd over de verwijten die advocaat Nico Meijering het programma maakt. “Het is pertinente onzin om te verkondigen dat wij onder een hoedje spelen met advocaat Moszkowicz”, zegt de hoofdredacteur van het programma Carlo van Lienden. Bram Moszkowicz is medepresentator van het RTL Programma. Van Lienden:

“We voeren op de redactie juist altijd hele felle debatten met Moszkowicz over wat we gaan brengen om dat hij altijd voor zijn cliënten gaat staan. Hij wil heel vaak een zaak niet bespreken omdat hij betrokken is bij een zaak. Dus het verwijt dat we met hem samenwerken en dat hij ons tipt is absoluut niet waar.”