Kijktips

Film

Greenberg (Noah Baumbach, 2010, VS).

Vlijmscherpe karakterstudie die voortdurend speelt met verwachtingspatronen en vooroordelen. Ben Stiller speelt de optelsom van al zijn voorgaande rollen. Als Roger Greenberg is hij niet alleen de personificatie van alles waarin de moderne man kan falen (ambitie, idealen, werk, kinderen, relaties), maar ook een zelfingenomen neuroot die zich voortdurend tekortgedaan voelt. Stiller weet van hem een intrigerend, invoelbaar en uiteindelijk ook innemend personage te maken. Eigenlijk is het onmogelijk om níét van Greenberg te gaan houden.Ned.3, 22.30-00.20u.

Ferris Bueller’s Day Off (John Hughes, 1986, VS).

Ontspannen komedie van in zorgvuldige jongerenfilms gespecialiseerde regisseur en scenarist Hughes. Doorgewinterde simulant Matthew Broderick spijbelt een dagje van school (o.m. voor een bezoek aan een museum) en richt zich af en toe rechtstreeks tot de kijker met kleine wijsheden over het nut van een extra vrije dag. Net5, 03.15-05.05u.

Informatief

Hindenburg - Der Mann, der Hitler zum Kanzler machte.

Documentaire over Paul von Hindenburg (1847–1934), chef generale staf tijdens WO I die als Reichspräsident in 1933 Hitler tot kanselier benoemt. De mythe wil dat Hindenburg zich in die tijd als marionet liet gebruiken, maar hij blijkt tot kort voor zijn dood bij zijn volle verstand te zijn geweest toen hij bijvoorbeeld de vele moorden verdedigde die in Hitlers opdracht gepleegd werden. Arte, 20.15-21.50u.

Amusement

Elementary.

Eerste twee afleveringen van serie waarin Engelsman Sherlock Holmes (Jonny Lee Miller) in een hedendaags New York samen met Joan Watson (Lucy Liu) moordzaken oplost. SBS6, 20.30-22.30u.