Italië beboet vanwege overvolle gevangenissen

Italië is beboet door het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) vanwege de overvolle gevangenissen. De Italiaanse minister van Justitie Paola Severino zegt 'ontmoedigd, maar niet verrast' te zijn door de uitspraak. Foto ANP / Julien Warnand

Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) heeft Italië een boete van honderdduizend euro opgelegd vanwege de overvolle gevangenissen in het land. Volgens het EHRM worden de grondrechten van gevangenen geschonden.

Dat meldt persbureau AP. Italië heeft niet alleen een boete gekregen, maar ook moet het binnen een jaar verbeteringen doorvoeren.

Het EHRM deed vandaag uitspraak in een zaak uit 2009 die zeven gevangenen uit twee verschillende gevangenissen hadden aangespannen. Ze klaagden over het feit dat ze hun cel van negen vierkante meter moesten delen met twee anderen. Bovendien hadden ze geen warm water in hun cel en geen normale verlichting. Volgens het EHRM zijn de omstandigheden in de gevangenissen in strijd met de Europese Conventie tot bescherming van de rechten van de mens, die marteling en een inhumane of vernederende behandeling verbiedt.

Italiaanse minister van justitie ‘ontmoedigd, maar niet verrast’ door uitspraak EHRM

De Italiaanse minister van justitie Paola Severino, die van de hervorming van gevangenissen een speerpunt maakte in haar beleid toen ze vorig jaar aantrad als minister, zei ‘ontmoedigd’ te zijn door de uitspraak, maar niet verrast. De Italiaanse regering heeft in 2010 plannen opgesteld om 47 gevangenissen uit te breiden, waardoor de capaciteit met meer dan twintigduizend plaatsen zou toenemen. Ook zijn voorstellen ingediend voor alternatieve straffen, zoals elektronisch huisarrest, maar de plannen zijn vorig jaar afgewezen door de Senaat.

Severino hekelde politici die ‘campagne hebben gevoerd over de ruggen van gedetineerden’. Zij beloofde zich te blijven inzetten voor gevangenisomstandigheden die ‘een beschaafde staat waardig zijn’.