Is Dijsselbloem op sollicitatietour?

Is het een kennismakingsbezoek van een nieuwe minister of een sollicitatietour? Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) reist deze week naar Brussel, Rome, Luxemburg en Parijs om zijn collega-ministers van Financiën te ontmoeten. Nu Dijsselbloem steeds vaker wordt genoemd als de nieuwe voorzitter van de Eurogroep wordt de reis in verband gebracht met zijn kandidatuur.

Dat hij zijn collega’s in België, Luxemburg, Italië en Frankrijk bezoekt, kan nog als een normale kennismaking van een nieuwe minister worden gezien. Dat hij gisteren ook door voorzitter Herman Van Rompuy van de Europese Raad werd ontvangen, is een serieuze aanwijzing dat Dijsselbloem de opvolger wordt van de Luxemburger Jean-Claude Juncker.

Al meer dan een jaar is diens positie vacant, maar eind januari wil hij echt een opvolger hebben.

Volgens het ministerie staan bij de gesprekken deze week „actuele ontwikkelingen in de eurozone” op de agenda. Een woordvoerder bevestigt dat bij die ontwikkelingen ook het voorzitterschap van de Eurogroep hoort . De invloedrijke Eurogroep wordt gevormd door de ministers van Financiën van de zeventien landen die de euro hebben ingevoerd. Zij komen bijeen voorafgaand aan een meestal maandelijks bijeenkomst van alle EU-ministers van Financiën (Ecofin).

Vorige maand meldden met name Duitse media dat Dijsselbloem het voorzitterschap niet meer kan ontgaan. Hij had toen met zijn Duitse collega Schäuble gesproken. Ook veel Europese diplomaten geven hem een grote kans.

Op 21 januari, wanneer de Eurogroep weer vergadert, wordt een definitieve beslissing genomen. Morgen spreekt Dijsselbloem zijn Franse collega Pierre Moscovici. De Fransen wachten voordat zij instemmen met Dijsselbloems benoeming. De socialist Moscovici zal het toejuichen dat een sociaal-democraat het voorzitterschap krijgt.

Maar Dijsselbloem zal het beleid van zijn voorganger Jan Kees de Jager (CDA) grotendeels voortzetten. De Jager was door zijn harde houding rond bijvoorbeeld het financiële beleid van zuidelijke landen, niet populair bij zijn collega’s. Dijsselbloem wil niet softer zijn, heeft hij laten weten. Onlangs verklaarde hij in de Tweede Kamer dat hij zich bijvoorbeeld „bikkelhard” zal verzetten tegen een verhoging van de begroting van de Europese Unie.