Honderdduizenden Nederlanders betalen verplichte zorgpremie niet

Foto ANP / Koen Suyk
Foto ANP / Koen Suyk

Bijna 300.000 Nederlanders betalen jaarlijks hun verplichte zorgpremie niet en worden daardoor geregistreerd als wanbetaler. Voor iedere wanbetaler die zijn schuld inlost, komt er weer één bij, meldt onder andere de Volkskrant op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het is niet duidelijk in hoeverre de economische crisis een rol speelt bij het toenemende aantal wanbetalende zorgverzekerden. Veel Nederlanders hebben wel moeite om rond te komen. In 2010 konden rond de 244.000 (1,9 procent van de Nederlanders) mensen hun zorgverzekering niet betalen, een jaar later was dat aantal bijna 275.000 (2,1 procent van de Nederlanders).

De wanbetalers zijn naar bevolkingsaantal gelijkmatig verspreid over het land. In totaal gaat het om 300.000 Nederlanders, 2 procent van de Nederlanders, die de premie niet betalen. Van de autochtonen heeft in totaal maar 1 procent zorgpremierekeningen openstaan, blijkt uit de cijfers. Marokkaanse en Turkse Nederlanders zitten op 5 tot 6 procent wanbetalers. Onder Antillianen lukt het 1 op de 6 niet de rekeningen te betalen.

Basisverzekering is verplicht

Sinds 2006 is iedere volwassen Nederlander ertoe verplicht een basiszorgverzekering te hebben afgesloten. Als iemand langer dan zes maanden de premie niet betaalt, wordt hij aangemerkt als wanbetaler en door de verzekeraar aangegeven bij het College van Zorgverzekeringen. Die houdt dan een hogere premie in op het salaris van de wanbetaler totdat de schuld aan de zorgverzekeraar is afgelost.