Honden op hoge hakken

Jeugd-theater

Woef Side Story, door Ro Theater.

Tournee t/m 22/3. ****

De morsige bastaardhonden van de ‘Vrije Blije Bende’ blaffen vijandig naar de deftige rashonden van kapsalon ‘Beauty voor hond en haar’, totdat vuilnisbakkenhond Toto smoorverliefd wordt op de bloedzuivere prijshond Marina. De jeugdvoorstelling Woef Side Story van het Ro Theater verhuist de Broadwaymusical West Side Story naar hondenland.

De teksten van Don Duyns, Arjan Ederveen en Alex Klaasen zitten vol originele vondsten. Drie variétévlooien in rokjas praten de wendingen en tijdsprongen in een terugkerende ‘Go with the Vlo Show’ geestig aan elkaar. De honden zijn levensgrote knuffelbeesten, die de acteurs met hun rechterarm tot leven brengen. Met grotesk spel en een ambachtelijk vleugje slapstick zorgen die acteurs voor een menselijke tegenhanger. Op hoge hakken bedient Alex Klaasen komisch de parmantige keffer Swiffer. Tarikh Jansen speelt het kampioensbeest Beluga in bloot bovenlijf met rollende spierballen. Op zijn Ederveens zijn alle hondjes hondsbrutaal. Teefjes staan loops te trillen en reuen drukken hun neus tegen de teefjeskonten aan.

De liedjes klinken soms braaf en schools. Maar het duet ‘Huil niet’, waarin een baasje (Alex Klaasen) emotioneel afscheid neemt van zijn lievelingshond (Gijs Naber), pakt je beet. En als de Vrije Blije Bende op de melodie van ‘America’ de tekst ‘Fijn om je eigenste baas te zijn’ zingt, werkt dat aanstekelijk.