Griekse ruzie over onderzoek fiscale fraude

De Griekse coalitie heeft haar steun in het parlement zien verkleinen door aanhoudende politieke onrust over de lijst van mogelijke belastingontduikers die jarenlang geheim is gehouden.

Twee parlementsleden van de kleine partij Democratisch Links, een van de drie coalitiegenoten, zijn gisteren uit de partij gezet. Zij hadden het plan gesteund voor een parlementair onderzoek naar de rol van oud-minister van Financiën Evangelos Venizelos, de machtige leider van de Socialistische partij Pasok.

De radicaal-linkse partij Syriza had aangedrongen op een breed onderzoek. Het kabinet, dat nu nog kan rekenen op 164 van de 300 zetels, concentreert zich liever op de rol van de voorganger van Venizelos als minister, Papaconstantinou.

Op de lijst, die Franse autoriteiten in 2010 in handen kregen, stonden 2062 rekeningnummers van Grieken die geld hadden ondergebracht bij de Zwitserse bank HSBC. Griekse autoriteiten hebben deze lijst gekregen, maar er twee jaar lang niets mee gedaan, totdat een Grieks tijdschrift de namen eind vorig jaar publiceerde.

Drie familieleden van Papaconstantinou zouden van de lijst zijn gehaald toen deze minister van Financiën was. De lijst is een symbool geworden voor de grootschalige belastingontduiking en de haperende aanpak daarvan. (Reuters)