Glas Baileys maakt man geen homo

Twee Kameroense jongens, Jonas Singa Kumie and Franky Djomé, werden in oktober vorig jaar veroordeeld voor ‘homoseksueel gedrag’. Het bewijs: de manier waarop ze praatten en zich kleedden, én het feit dat ze Baileys dronken. Inderdaad, de Ierse whiskylikeur.

Een hof van beroep in Kameroen heeft de veroordeling gisteren verworpen wegens gebrek aan bewijs. Hun advocaat Alice Nkom zei dat ze het vonnis had verwacht. „De veroordeling was tegen de wet omdat ze niet daadwerkelijk iets deden toen ze politie hen arresteerde.”

De zaak heeft tot felle kritiek geleid van de VS, de EU en mensenrechtenorganisaties. Het strafbaar stellen van homoseksualiteit is volgens EU-buitenlandcoördinator Catherine in strijd met de mensenrechtenverdragen die Kameroen heeft getekend.

Homoseksualiteit is illegaal in de meeste Afrikaanse landen. In Kameroen lopen de straffen uiteen van zes maanden tot vijf jaar cel. In 2011 werden twaalf mensen veroordeeld wegens ‘homoseksualiteit’. Drie weken geleden werd de veroordeling van Jean-Claude Roger Mbede bevestigd door hetzelfde hof van beroep in Kameroen. Hij had een sms’je gestuurd naar een andere man: „Ik ben heel erg verliefd op jou.”