FIFA-prijzen voor Messi, Del Bosque

Lionel Messi heeft zoals verwacht de Gouden Bal gewonnen, de prijs voor de beste voetballer van het jaar van de wereld. De Argentijnse sterspeler van FC Barcelona won de prijs van wereldvoetbalorganisatie FIFA voor de vierde keer op rij en is daarmee recordhouder. Hij won dit jaar met Barcelona alleen de Spaanse beker, maar kende individueel een uiterst succesvol jaar met onder meer het recordaantal van 91 doelpunten in alle competities.

Messi kreeg 41,6 procent van de stemmen, gevolgd door de Portugees Cristiano Ronaldo (23,68 procent) en de Spanjaard Andrés Iniesta (10,91 procent). Kiezers waren de aanvoerders van nationale elftallen, bondscoaches en mediavertegenwoordigers. De Spaanse bondscoach Vicente del Bosque won op het gala in Zürich de prijs voor beste trainer van het jaar. Hij won vorig jaar het EK in Polen en Oekraïne, na in 2010 al het WK in Zuid-Afrika te hebben gewonnen met de Spaanse nationale ploeg.

De dominantie van spelers uit Zuid-Amerika en het Iberische schiereiland werd bevestigd in het elftal van jaar, dat jaarlijks wordt gekozen door ruim 50.000 leden van spelersvakbond FIFPro. Alle spelers komen uit in de Spaanse Primera División. Slechts één voetballer uit dat team, de Colombiaanse spits Falcao van Atlético Madrid, speelt niet bij een van de aartsrivalen Real Madrid en Barcelona. De overige spelers zijn allen Brazilianen Daniel Alves (Barcelona) en Marcelo (Real), de Spanjaarden Iker Casillas, Xabi Alonso (beide Real) en Piqué, Xavi, en Iniesta van Barcelona, Ronaldo en Messi.

Robin van Persie mocht na een uiterst succesvol 2012 voor Arsenal en Manchester United hopen op een uitverkiezing in het elftal van het jaar, maar de voorkeur ging uit naar Falcao als centrumspits.

Uit de stemming voor de Gouden Bal blijkt dat aanvoerder Wesley Sneijder van het Nederlands elftal zijn landgenoot Van Persie de beste speler van 2012 vindt. Ook Ragnar Klavan (aanvoerder Estland en voorheen AZ en Heracles Almelo) en een journalist uit Grenada kozen Van Persie als beste speler uit de shortlist van 23 spelers die de FIFA eind oktober bekendmaakte.

De prijs voor beste voetbalster ging naar Abby Wambach, aanvoerder van het Amerikaanse elftal dat afgelopen zomer goud won op de Olympische Spelen in Londen. De trainer van dat team, de Zweedse Pia Sundhage, won de prijs voor beste vrouwelijke coach. Zij is tegenwoordig bondscoach van het Zweedse vrouwenelftal.