Europese Unie wil zwarte lijst voor geschorste artsen

De Europese Commissie is al akkoord gegaan met het voorstel.

De Europese Unie verwacht dat er binnen een half jaar een akkoord zal zijn over een zwarte lijst van artsen, meldt onder andere de Volkskrant. De Europese Commissie, die al langer aandringt op een lijst van geschorste dokters, ging akkoord met het voorstel. De Raad van Ministers moet er nog mee instemmen.

Landen moeten elkaar bij de totstandkoming van een dergelijke lijst informeren over het intrekken van een doktersvergunning. Het waarschuwingssysteem heeft waarschijnlijk grote steun in de EU-lidstaten en in het Europees Parlement. Europees Commissaris Michel Barnier van Interne Markt zei gisteren: “Europa moet een mechanisme creëren dat alle lidstaten verplicht om informatie over geschorste dokters met elkaar te delen. We hopen dat hierover voor eind juni een akkoord wordt bereikt.” Over de uitwerking is men het in Brussel nog niet eens.

Er ontstond ophef over de kwestie toen dit weekend bleek dat de geschorste Nederlandse arts Ernst J.S. nog steeds in een Duits ziekenhuis werkte. Minister Schippers van Volksgezondheid stelde dat Europese landen elkaars sancties tegen artsen zouden moeten overnemen.

Het Duitse ziekenhuis zou pas sinds vrijdag op de hoogte zijn van de feiten waarvan J. S. wordt verdacht. De neuroloog was in het ziekenhuis als arts-assistent werkzaam. Hij werd ontslagen. Voor zover het ziekenhuis heeft kunnen nagaan, heeft J. S. daar geen foute diagnoses gesteld. NRC