'EK in Thialf komt ook in België op televisie'

De Belgische schaatser Bart Swings (21) nadert de wereldtop snel. Hij kijkt uit naar zijn eerste EK in een vol Thialf, dat vrijdag begint.

Description Belgisch kampioenschap hardrijden 2013 Date 24 December 2012, 20:43 Source Bart Swings Author Jos Dielis
Description Belgisch kampioenschap hardrijden 2013 Date 24 December 2012, 20:43 Source Bart Swings Author Jos Dielis

Zelf zegt Bart Swings te mikken op de Winterspelen, die van 2018 wel te verstaan. Maar waarom zou de Belgische schaatser komend weekeinde al niet kunnen scoren, bij de EK in Heerenveen? Vorig jaar was de meervoudig wereldkampioen skeeleren al tiende op EK en negende op WK allround. Dit seizoen verraste hij iedereen met zilver op de 1.500 meter bij de wereldbeker in Kolomna. Tussendoor schaatst Swings in Nederland ook marathons, waarop hij zaterdag in Alkmaar als derde eindigde.

Ideale EK-voorbereiding, zo’n marathon op slechts ijs?

„Ik had de twee weken hiervoor niet op het ijs gestaan omdat ik op hoogtestage ging naar Lanzarote. Daar heb ik gefietst en geskeelerd. Dus om gevoel met het ijs te krijgen was het ideaal om 125 rondjes te rijden. En het was een superzware wedstrijd. Er kwamen maar twintig schaatsers aan de finish.”

Hoe belangrijk is het EK?

„Mijn hoofddoel van dit seizoen zijn de WK afstanden in Sotsji. Dat is pas eind maart, dan wil ik op mijn best zijn. Maar ik kijk zeker uit naar het EK, voor mij het eerste in een vol Thialf. Veel zal afhangen van mijn 500 meter. Als ik die goed doorkom, kan ik me plaatsen bij de beste acht die de tien kilometer mogen rijden. Dat is mijn doel.”

Juist je korte afstanden zijn dit jaar sterk verbeterd.

„Ik reed in mijn eerste wedstrijd direct een persoonlijk record op de 500 meter, en bij de wereldbekers op de 1.500 meter lag mijn snelheid ook veel hoger. Technisch ben ik stukken verbeterd, al zat ik vorig seizoen op de 1.500 meter ook al eens binnen 0,6 seconde van de eerste plaats. Dit jaar lukt dat me constanter. Ik beschouw de 1.500 en de 5.000 meter als mijn sterkste afstanden.”

Goed genoeg voor medailles?

„Op de Spelen volgend jaar is er als outsider misschien iets mogelijk, als alles goed gaat. Maar mijn echte doel is 2018. Daar wil ik een vaste waarde zijn tussen de toppers.”

Hoe belangrijk zijn allroundtoernooien voor jou?

„In de jaren tussen de Spelen is allrounden zeker een doel. Met mijn goede 1.500 en 5.000 meter zou ik het moeten kunnen. Maar ik voel me nog geen podiumkandidaat. Je hebt de Nederlanders, twee Noren, Skobrev. Zij zijn favoriet, ik niet.”

Is België al schaatsgek?

„België schaatsland, jawel. Laten we eerst maar eens een eigen baan krijgen. Maar het EK in Thialf zal zeker aandacht trekken. Via Sporza komen zelfs flitsen op televisie.”