Een feeëriek sprookje

Jeugd-theater

Draak in huis. Het Houten Huis

Tournee t/m 28/4. ****

De poëtische gelaagdheid van Het Houten Huis is zeldzaam. Dit jonge gezelschap ontwikkelde een wonderschone visuele theaterstijl. Woorden komen er nauwelijks aan te pas. Een delicate mix van ouderwets schaduwspel, eenvoudige tekeningetjes, oogverblindende kostuums, groteske maskers en ontwapenend spel des te meer. Met Draak in huis maken ze een briljante versmelting van een feeëriek sprookje en een surrealistische revue. De voorstelling opent voor een rood fluwelen gordijn. Een tubaspeler met opgebonden konijnenoren, gehuld in een zwempak sleept een karretje achter zich aan waarin een percussionist met pantermasker zit te miauwen. Een meisjeshoofd piept tussen de gordijnen door en blaast veertjes het publiek in. Als het gordijn opengaat probeert in een kale, witte kamer Tim Senders met goochel- en slapsticktrucs zijn vader (Maarten Smit) op te vrolijken. Achter in de kamer gluurt een blauw draakje door een kleine opening. Deze uiteenlopende elementen worden door de regisseur met intuïtieve precisie ingezet om een verhaal te vertellen over het eenzame verdriet om een afwezige moeder. De filmische muziek geeft het een even hoopvol als mysterieus karakter.