Doek valt voor weinig geliefde profs AGOVV

Eerstedivisionist AGOVV is failliet verklaard. Alleen een wonder kan de Apeldoornse profclub nog redden. „De club leeft niet in Apeldoorn.”

 AGOVV keerde in 2003 terug in het betaald voetbal, waar het in 1971 was weggesaneerd door de KNVB. Ook toen al was het sportieve en financiële perspectief van de club bedenkelijk.

Met frisse moed begon de club aan een nieuw avontuur in het profvoetbal. Maar ook direct met schulden die de rentree met zich meebracht. De club rekende op een groter en moderner stadion dat aantrekkelijker zou zijn voor sponsoren en toeschouwers. Dat kwam er nooit. AGOVV speelt nog altijd op het kleine sportpark Berg en Bos.

De club moest de afgelopen jaren financieel herhaaldelijk alle zeilen bijzetten om niet onderuit te gaan. In verband met de belabberde financiële huishouding bracht de KNVB in 2010 de club al punten in mindering. Vorige week gebeurde dat opnieuw.

Henk Timmer, sinds vorig jaar directeur van AGOVV: „We hebben de schuld van 2003 nooit weggewerkt. Er is hier nooit in structurele oplossingen gedacht.’’

De problemen stapelden zich op door de economische crisis: sponsors lieten het steeds vaker afweten. „Vroeger was het voor veel sponsoren geen probleem om een paar ton uit te geven aan AGOVV, nu wordt iedere uitgave kritisch bekeken. Het is niet te verdedigen als er mensen worden ontslagen, terwijl aan de andere kant geld aan een voetbalclub wordt besteed’’, zei Timmer recentelijk.

Apeldoorn liep nooit warm voor zijn profclub. Ook toen afgelopen weken de nood aan de man was, bleef massale steun achterwege. De gratis te bezoeken wedstrijd tegen Almere in december werd door nog geen tweeduizend toeschouwers bezocht. Reddingsacties van supporters leverden slechts tienduizend euro op.

De KNVB liet vanochtend weten af te wachten of AGOVV in beroep gaat tegen het faillissement. Als het faillissement onherroepelijk is wordt de licentie direct ingetrokken en zal AGOVV geen wedstrijden meer spelen. De gespeelde wedstrijden in de eerstedivisie worden als niet gespeeld beschouwd, waardoor clubs de punten tegen AGOVV kwijtraken. Behaalde periodetitels blijven wel staan.

Vorige maand maakte de KNVB bekend dat dit seizoen geen clubs uit de eerstedivisie zullen degraderen, omdat geen enkele amateurclub wil promoveren. Het faillissement van AGOVV zal dan ook geen gevolgen hebben voor de promotie- en degradatieregeling dit seizoen.

Na HFC Haarlem (januari 2010) en RBC Roosendaal (juni 2011) is AGOVV de derde eerstedivisieclub binnen drie jaar die failliet gaat. Vanavond speelt AGOVV haar laatste wedstrijd. De Blauwen oefenen tegen de amateurs van CSV Apeldoorn. De profclub AGOVV sleurt in haar val ook de amateurtak mee die eigenaar is van de accommodatie. Ook de amateurs schrijven rode cijfers.

Betaald voetbal is nauwelijks geworteld in Apeldoorn. Door de betaald voetballoze periode van 32 jaar tussen 1971 en 2003 zijn veel Apeldoorners opgegroeid als supporter van Go Ahead Eagles uit Deventer of Vitesse uit Arnhem, beide niet meer dan een half uur rijden van Apeldoorn verwijderd.

„Er is draagvlak voor betaald voetbal in Apeldoorn, maar het is de vraag of er draagvlak is voor AGOVV”, zei Johan Kruithof, wethouder sport van Apeldoorn nog voor het faillissement. „Achteraf gezien was het beter geweest als de profclub onder een nieuwe, neutrale naam was begonnen. Dan had heel Apeldoorn zich achter de club geschaard. Nu is één van de 21 amateurclubs uit de stad profclub geworden”.

AGOVV heeft bovendien een slechte naam in Apeldoorn omdat de club in het verleden vaak de beste spelers bij de concurrentie wegkaapte.

Van de gemeente hoefde AGOVV ook geen kapitaalinjectie te verwachten. „Een principieel besluit”, kondigde Kruithof al aan. „Betaald voetbal heeft in Apeldoorn geen hoge prioriteit. De meningen in zowel de gemeenteraad als de samenleving zijn verdeeld.”