‘Dijsselbloem wordt voorzitter eurogroep’

De benoeming van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem tot nieuwe voorzitter van de eurogroep is volgens het Duitsen Handelsblatt rond.
De benoeming van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem tot nieuwe voorzitter van de eurogroep is volgens het Duitsen Handelsblatt rond. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

De benoeming van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem tot nieuwe voorzitter van de eurogroep is rond. Hij wordt op 21 januari gekozen tot voorzitter, meldt het Duitse Handelsblatt op basis van diplomatieke bronnen in Brussel. Een woordvoerder van de minister wil tegenover persdienst Novum geen commentaar geven op de berichtgeving.

Er gaan al langer geruchten, onder andere in Duitse media, dat Dijsselbloem in aanmerking zou komen voor de functie. Veel Europese diplomaten gaven hem een grote kans. Maar Dijsselbloem verklaarde tot nu toe nog geen aanbod te hebben gehad. Dijsselbloem zei niet gevraagd te zijn, hij kon de functie daarom ook nog niet overwegen.

Het Duitse Handelsblatt lijkt er nu wel zeker van te zijn. Dijsselbloem zal de vertrekkende voorzitter van de eurogroep, de Luxemburgse premier en minister Jean-Claude Juncker, gaan vervangen en daarmee een centrale positie in de eurocrisis gaan innemen. Volgens het Handelsblatt zou Frankrijk als laatste land bezwaren hebben gehad tegen de benoeming. Die zouden zijn weggenomen.

21 januari wordt een definitieve beslissing genomen

De invloedrijke eurogroep wordt gevormd door de ministers van Financiën van de zeventien landen die de euro hebben ingevoerd. Juncker was sinds 2005 voorzitter, maar dit jaar zal een andere voorzitter in de eurogroep plaatsnemen. Eind januari wil Juncker een opvolger hebben.

Op 21 januari, wanneer de Eurogroep weer vergadert, wordt een definitieve beslissing genomen. Dan komen de ministers van financiën van de zeventien eurolanden weer bijeen in Brussel. Tot die tijd is dus eigenlijk nog niets zeker over Dijsselbloems benoeming. Morgen spreekt Dijsselbloem zijn Franse collega Pierre Moscovici. De Fransen wachten voordat zij instemmen met Dijsselbloems benoeming.

Met name Duitsland is volgens Handelsblatt al langer enthousiast over Dijsselbloem als nieuwe voorzitter. De Duitse regering drong erop aan dat de volgend voorzitter van de eurogroep uit een financieel stabiele eurostaat zou komen. Nederland voldoet aan die eis.

Op kennismakingsbezoek of sollicitatietour

Dijsselbloem reist deze week naar Brussel, Rome, Luxemburg en Parijs om zijn collega-ministers van Financiën te ontmoeten. Het werd gepresenteerd als een kennismakingsbezoek met zijn collega’s, maar nu hij steeds vaker werd genoemd als nieuwe voorzitter van de eurogroep wordt de reis ook daarmee in verband gebracht.

Gisteren ontmoette hij bijvoorbeeld ook voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy. Een serieuze aanwijzing dat Dijsselbloem de opvolger van Juncker wordt, stond vandaag in NRC Handelsblad.