In beeld

De winnaars van National Geographic’s fotowedstrijd 2012

Uit meer dan 22.000 inzendingen heeft National Geographic de winnaars gekozen van de National Geographic Photo Contest 2012. De foto's kwamen uit 150 landen, van professionele fotografen, amateurs en alles wat daartussen zit. De jury heeft de foto's beoordeeld op creativiteit en fotografische kwaliteit. De winnaar van de Grand-Prize, Ashley Vincent, heeft tienduizend dollar gewonnen. De winnaars zijn onderverdeeld in drie categorieën: mensen, plaatsen en natuur. Er is de winnaar van de Grand-Prize, er zijn twee winnaars in de andere categorieën, winnaars in de keuze van de kijker (die konden stemmen op de foto's), en eervolle vermeldingen. Bekijk hier enkele van de genomineerden, die we in november publiceerden.
Winnaar Grand-Prize National Geographic Photo Contest 2012: de tijger Busaba, een goedverzorgde Indochinese vrouwtje, gefotografeerd in de Khao Kheow Open Zoo in Thailand. De fotograaf: "Ik had hiervoor nog veel meer portretten van Busaba genomen en het werd steeds lastiger om een originele foto te nemen. Daarom ben ik haar voorzichtiger gaan observeren, in de hoop een shot te kunnen nemen van meer natuurlijk gedrag. Eindelijk kreeg ik die mogelijkheid, toen Busaba van haar privézwembad aan het genieten was, en zichzelf droogschudde. Ik moet in alle nederigheid zeggen dat moeder natuur naar me glimlachte die dag."
Ashley Vincent / National Geographic Photo Contest
Eerste plaats in categorie plaatsen: De Matterhorn, een Zwitserse alp van 4478 meter, bij een volle maan.
Nenad Saljic / National Geographic Photo Contest
Eerste plaats in de categorie mensen: Aan het einde van de dag mogen vrouwen de afvalberg van Dandora op, in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Ze doorzoeken het afval naar wat ze maar kunnen gebruiken of verkopen.
Micah Albert / National Geographic Photo Contest
Kijkerskeuze in de categorie plaatsen: bij Nunavut, in het noorden van Canada, breken deze mannen die een weekend aan het jagen zijn stukken ijs af voor drinkwater. Ze hebben dat geleerd van de oorspronkelijke bevolking, de Inuit, die dat ook zo doen.
Adam Coish / National Geographic Photo Contest
Kijkerskeuze in de categorie mensen: In voorbereiding op een reis over Groenland, volgt een groep mensen de voetstappen van ontdekkingsreiziger Roald Amundsen. Ze komen over het Hardangervidda plateau in Noorwegen. Ze moeten zo'n honderd kilometer over het plateau, de exacte route die Amundsen ook afgelegd heeft als voorbereiding voor zijn zuidpoolreis. Hoewel, Amundsen zelf heeft het plateau niet helemaal overgestoken; hij moest terug vanwege slecht weer.
Kai-Otto Melau / National Geographic Photo Contest
Kijkerskeuze in de categorie natuur: Een jachtluipaard met haar jong in Mara, Kenia. Dit vrouwtje, Malaika, staat erom bekend dat ze regelmatig bovenop auto's springt. Malaika's moeder deed dat ook al, laat de fotograaf weten. Nu leert Malaika haar eigen jong de kneepjes van het cheeta-schap.
Sanjeev Bhor / National Geographic Photo Contest
Eervolle vermelding: Met z'n uitzonderlijk goede hoorvermogen, heeft deze rode vos onder een bijna halve meter dikke laag sneeuw een muisje gehoord. Na een hoge sprong boort hij zichzelf door de ijzige sneeuw, en grijpt de muis. Niet bekend is gemaakt waar de foto is genomen.
Michael Eastman / National Geographic Photo Contest
Eervolle vermelding: Drakenbootracen is een traditionele vorm van ontspanning in China. De watersport, bedoeld om de patriottische dichter Gu Yuan te eren, wordt meestal bij festivals gehouden, die vaak zo'n tweeduizend jaar oud zijn.
关嘉城 / National Geographic Photo Contest
Eervolle vermelding: gletsjerijs is aangespoeld aan de oostkust van IJsland, nadat het is afgekalfd van de Breiðamerkurjökull-gletsjer. De foto is genomen aan het einde van een zomerdag, met een belichting van vier minuten. Het ijs werd twee minuten daarvan verlicht met een lamp.
Eric Guth / National Geographic Photo Contest
Eervolle vermelding: deze foto is genomen in het Yayasan Galuy Rehabilitation Center in Bekasi, Indonesië. In dat centrum worden zo'n 250 verstandelijk gehandicapten gehuisvest. De meesten van hen komen uit arme families, die niet langer voor ze willen of kunnen zorgen. Sommigen zijn dakloos en worden van de straat geplukt door de politie. De enige medicijnen die beschikbaar zijn in het centrum zijn voor huidaandoeningen. Meer dan een derde van de patiënten wordt vastgehouden in ketenen. Van hen wordt gedacht dat ze gevaarlijk kunnen zijn.
Wendell Philips / National Geographic Photo Contest
Eervolle vermelding: de fotograaf laat weten gretig het winterweer gebruikt te hebben, om dit wat griezelige beeld van de Eiffeltoren vast te leggen.
Indra Swari Wonowidjojo / National Geographic Photo Contest
Eervolle vermelding: de fotograaf nam deze foto bij Komodo, Indonesië. Ze vertelt: "Ik was totaal omsingeld door duizenden vissen, die synchroon bewogen omdat ze werden opgejaagd. Het was een geweldige belevenis."
Fransisca Harlijanto / National Geographic Photo Contest
Eervolle vermelding: een Alaskaanse bruine beer graaft met z'n neus in een spoor dat hij volgt. De fotograaf heeft de foto genomen door middel van een zelfgebouwde bewegingsdetector.
Jason Ching / National Geographic Photo Contest
Eervolle vermelding: Steltvissen, een typische vistechniek in Sri Lanka. De vissers zitten op een plank, de 'petta', die is vastgebonden aan een verticale paal die in het koraalrif staat. De lange sluitertijd van deze foto toont aan hoe instabiel hun positie is.
Ulrich Lambert / National Geographic Photo Contest