De hele wereld in één gids

Reisgids

Patricia Schultz: 1000 plekken die je écht gezien moet hebben

Terra Lannoo, € 25,00**

Een reisgids voor de hele wereld. Dat zegt de nieuwe editie van 1000 plekken die je écht gezien moet hebben van reisjournalist Patricia Schultz te zijn. Dat is best ambitieus. En het roept vooral de vraag op: wat heb je daaraan?

Meetillen in je backpack is in ieder geval geen optie: het boek telt 844 pagina’s en weegt zeker anderhalve kilo. Daar kun je niet aan beginnen als je maar 20 kilo mag meenemen op wereldreis.

Thuis op de bank alvast ideeën opdoen dan maar? Ja, dat lijkt realistischer. Zeker omdat de achterflap maarliefst 500 kleurenfoto’s belooft. Helaas blijken de meeste van deze plaatjes de grootte van een flinke postzegel te hebben. En ook om de tekst te lezen kun je beter een vergrootglas aanschaffen – het lettertype is ongenadig klein. Maar ja, wat wil je als je 1.000 reisbestemmingen op die 844 pagina’s probeert te proppen?

Met de leesbril eenmaal op blijkt de tekst wel interessant en enthousiasmerend. Sommige bestemmingen liggen wat voor de hand (de Grand Canyon, het Titicacameer), maar anderen zijn verrassend en zelfs uitdagend (snorkelen met lamantijnen bijvoorbeeld). Ook in Nederland blijkt nog wel wat te ontdekken (Zeeland, of de European Fine Art Fair in Maastricht).

Schultz heeft wel duidelijk haar voorkeuren. Een potje golf bijvoorbeeld: er zijn maarliefst zes ‘golfparadijzen’ op aarde die je écht gezien moet hebben.

Hoewel de reislust wordt opgewekt is de tekst toch te weinig praktisch om een reis mee te plannen. Geen kaartjes, geen prijzen. En zo’n dik reisboek op schoot werkt ook een beetje demotiverend. Denk je best bereisd te zijn, kun je van de 1.000 verplichte bestemmingen maar 95 afstrepen. Zucht. Nog 905 te gaan.