CES 2013: Android gaat voor groot, groter, grotesk

Even bellen met een Chinese phablet, de Huawei Ascend Mate met z'n 6.1 scherm

Fabrikanten van Android-telefoons pakken op gadgetbeurs CES in Las Vegas uit met een nieuwe generatie high end toestellen, de superphones. De trend: groot, groter, grotesk.

Sony toonde zijn nieuwe Xperia Z smartphone met een 5 inch scherm. Huawei, uit China, gaat nog een slag verder met de introductie van een telefoon met een 6,1 inch scherm. Dat is nog groter dan de recordhouder tot nu toe, de Samsung Galaxy Note II met zijn 5,5 inch scherm. De afstand met de iPhone 5 (diens bescheiden 4 inch scherm was al een revolutionaire upgrade voor Apple) wordt in de high end categorie wel erg… groot. Of die nieuwe generatie enormofoons zo handig is in gebruik is een kwestie van smaak. En of ie in je binnenzak past.

 Sony Xperia Z

Sony Xperia Z met 5 inch schermSony Xperia Z met 5 inch scherm

De Xperia Z is een toestel dat qua design overeenkomsten vertoont met de iPhone 5: vierkant en licht voor het formaat (146 gram).  De nieuwe Sony  is voorzien van een full HD scherm (1920 x 1080 pixels). Meer getallen: 13 megapixel camera, een 1,5 GHz quadcore processor en 2 GB werkgeheugen, 16 GB opslaggeheugen (uitbreidbaar met geheugenkaartjes) en LTE/4G. Na een korte kennismaking wint de  Xperia Z het qua look and feel van de Samsung Galaxy SIII, de best verkopende smartphone van dit moment (30 miljoen exemplaren, om precies te zijn).

Sony voegt, in tegenstelling tot bijvoorbeeld HTC of Samsung, geen uitgebreide eigen softwarelaag aan Android toe. Dit moet het upgraden van het besturingssysteem naar nieuwere versies vereenvoudigen, en bovendien heeft Google de ‘pure’ Android-versie  behoorlijk verbeterd in het afgelopen jaar. Voordeel van de Xperia Z: hij is waterdicht (maar moet om die reden een aparte sluiterknop voor de fotocamera missen - dat zou lekken). Alle andere openingen zijn afsluitbaar. Aardige extra is de Stamina-modus, die de stand-by-tijd moet verviervoudigen. In Nederland kost het toestel 629 euro, zonder abonnement.

Meer specificaties vind je hier.

 

Huawei Ascend Mate

Huawei Ascend Mate met 6,1 inch schermHuawei Ascend Mate met 6,1 inch scherm

De Chinese fabrikant Huawei stort zich met gezond enthousiasme op de westerse markt. Een slimme manier om de aandacht te trekken is de introductie van een enorme telefoon. De Ascend Mate heeft De grootste: een scherm van 6,1 inch doorsnede, dat is op z’n Hollands meer dan 15 centimeter. En toch voelt deze phablet - eerder een tablet dan een telefoon - nog redelijk handzaam aan. Ermee bellen is natuurlijk een belachelijk gezicht.
Het voordeel van die enorme behuizing is dat er ook een grote batterij in past van 4050 mAh. Huawei belooft dat je met deze kruising tussen telefoon en tablet minstens 48 uur kunt werken zonder op te laden. In tegenstelling tot de Xperia Z heeft de Ascend Mate 1280 x 720 resolutie. De camera heeft een 8 megapixel beeldsensor, het toestel heeft 16 GB geheugen - uitbreidbaar met geheugenkaartjes. De prijs van de Ascend Mate is nog onbekend.

Meer specificaties vind je hier.

Daarnaast brengt Huawei nog een 5 inch smartphone met full hd scherm op de markt; de Acend D2. Van ZTE komt een vergelijkwaardig 5 inch model met full HD, de ZTE Grand S. De toestellen komen eerst in China op de markt, prijzen zijn nog niet bekend.