Brecht wijst de weg voor de milieubewuste consument

Presentatrice Brecht van Hulten houdt van windenergie.
Presentatrice Brecht van Hulten houdt van windenergie.

Kassa Groen Ned. 2, 19.20 - 19.55 uur

Wat kun je beter gebruiken: een plastic bekertje of een koffiemok, als je graag milieubewust wil zijn? Dat lijkt een makkelijke vraag, maar zo eenduidig is het niet: als je een mok na gebruik omspoelt met heet water, is dat slechter voor het milieu dan uit plastic drinken.

We leren het in Kassa Groen, een spin-off van het VARA-consumentenprogramma Kassa, vanaf vanavond acht weken lang te zien. Anders dan de grote Kassa is het geen studioprogramma, maar gaat presentatrice Brecht van Hulten „naar buiten om zaken met een groen tintje te onderzoeken”. Het levert een vrolijke, volle uitzending op, waarin veel onderwerpen kort worden aangestipt. Zes BN’ers worden voor de serie zes weken lang vegetariër; wat niet makkelijk is, want Annemarie van Gaal houdt van gehaktballen en Menno Bentveld mag graag stoofvlees met hete bliksem maken. Aardig zijn de ontwerpers die van krantenpapier opnieuw ‘hout’ maken. Van rollen geperste kranten maken ze stammen, die doorgezaagd op hout lijken, inclusief nerven.

Erg kritisch wordt Kassa Groen nergens. Ook niet als het ontdekt dat groene stroom in Nederland vaak geen groene stroom is; het is grijze stroom die met een certificaat „groen is gemaakt”. De directeur van Nuon wordt niet hard aangepakt. Hij hoeft alleen te beloven dat hij de consument nog iets beter zal voorlichten, zodat die „met open ogen de beslissing kan maken”.