Bowie zingt weer mooi op nieuwe single

Vandaag wordt David Bowie 66. De man die in de jaren zeventig verbaasde met zijn wisselende imago’s, zorgt voor een nieuwe verrassing: hij viert zijn verjaardag met zijn eerste nieuwe single in tien jaar. Where Are We Now is sinds vanochtend via iTunes verkrijgbaar, de video is te zien op zijn website. In maart verschijnt bovendien een nieuwe cd, The Next Day.

Where Are We Now werd gemaakt met zijn aloude producer Tony Visconti (bekend van de vroege lp’s en de ‘Berlijn-trilogie’). Het is een gedragen nummer, dat op een mooie manier tijdloosheid vertolkt, zowel muzikaal als in de tekst: „Where are we now... just walking the dead”. De tekst verwijst uitgebreid naar zijn tijd in Berlijn, naar Potzdamer Platz, en bezoekjes aan discotheek Dschungel. Ook muzikaal is de geest van destijds vaardig. Bowie zingt prachtig, als in slowmotion, omfloerst door de vliedend omgevingsgeluid.

De laatste jaren was het stil rond Bowie. Hij maakte geen muziek en verscheen niet bij openbare gelegenheden. In de video van Where Are We Now is te zien dat Bowies nieuwste ‘imago’ naturel is. Hij liet zich filmen in kreukelig T-shirt, met een onopgesmukt gezicht.