Boorschip Shell in veilige haven

Bergingswerkers zijn erin geslaagd om het boorschip van Shell dat voor de kust van Alaska was vastgelopen, naar een veilige plek te slepen.

Het schip, de Kulluk, ligt nu in de beschutte Kiliuda Baai van het eiland Kodiak en wordt de komende dagen grondig geïnspecteerd door duikers en onderwaterapparatuur. Pas daarna wordt besloten of het schip ter plekke gerepareerd wordt of ergens anders, zo heeft Shell laten weten. Eerste onderzoek met infraroodapparatuur heeft nog geen olielekken kunnen aantonen.

Het vastlopen van de Kulluk, een week geleden op de rotsen bij Kodiak, was een forse tegenslag voor de oliemaatschappij Shell dat in het Amerikaanse poolgebied fel omstreden proefboringen verricht.

Tegenstanders van de boringen stellen dat de Chuckchi Zee en de zee van Beaufort waar Shell actief is, tot de meest afgelegen en kwetsbare ecosystemen van de wereld behoren. Geologen schatten dat er in het moeilijk toegankelijke gebied voor bijna 27 miljard vaten olie in de grond zit, alsmede enorme voorraden aardgas. Shell heeft tot nog toe ruim 3,5 miljard euro geïnvesteerd in exploratie van de voorraden.

De Kulluk verrichtte in september proefboringenin de Beaufortzee totdat ijsvorming het werken onmogelijk maakte. Het is één van twee boorschepen die Shell in het gebied inzet. Het andere schip, de Discoverer leverde al eerder problemen op en kreeg door de Amerikaanse kustwacht verscherpte milieu-eisen opgelegd. Het is de vraag of de boorschepen komend seizoen weer kunnen worden ingezet.

De Kulluk, een rond schip dat niet op eigen kracht kan varen, raakte vorige week in een felle winterstorm los van de sleepboot waarmee zij naar het zuiden werd gesleept voor onderhoud in Seattle. Stuurloos liep het schip vervolgens op de rotsen, met ruim 500.000 liter dieselolie aan boord. De 18 bemanningsleden moesten door de kustwacht met helikopters van boord worden gehaald.

Gisteren wisten bergingswerkers van Smit het schip vlot te trekken in een massale operatie waarbij in totaal meer dan 700 mensen waren betrokken.