Bikini voor bikini

Centimeter voor centimeter, dat is hoe snel emancipatie gaat. Is het toeval dat juist in landen met een kuise beeldcultuur het lichamelijke geweld tegen vrouwen zo groot is? In India, waar sinds de brute verkrachting van Jyoti Singh Pandey dagelijks tegen dit geweld wordt geprotesteerd, blijven vrouwen in reclames altijd bedekt. In films wordt niet gezoend.

„Hoe meer seks wordt onderdrukt, hoe groter de kans op seksueel geweld”, schreef Ian Buruma deze zaterdag in NRC Weekend.

Ik herinner me een artikel waarin een Egyptische jongen beschreef hoe hij tot zijn eigen ontzetting opwinding voelde toen hij tijdens een demonstratie op het Tahrirplein zag hoe een vrouw door een groep belagers uitgekleed en afgeranseld werd – hij had nog nooit een vrouw in bh gezien.

Ook in het Westen worden vrouwen afgeranseld en verkracht, maar zou het kunnen dat de jaarlijkse modeshow van Victoria's Secret, of al dat naakt in reclames waar hier zoveel kritiek op is, het geweld enigszins indamt?

„Making history one bikini at a time”, schreef de Daily Mail onlangs in een artikel over de opkomst van islamitische supermodellen. Steeds meer gelovige meisjes uit het Midden-Oosten lopen over de internationale catwalks. De Tunesische Hanna Ben Abdesslem werd zelfs het nieuwe gezicht van L’Oreal. Want het Westen mag dan in een recessie verkeren, in het Midden-Oosten groeit de lust naar luxeartikelen explosief. Via Arabische modellen hopen grote merken deze lucratieve, nieuwe markt te veroveren.

En zo zal langzaamaan, centimeter voor centimeter, ook daar het vrouwelijk naakt in het straatbeeld verschijnen. Op billboards zullen rokken korter worden, decolletés dieper, de huid steeds zichtbaarder, net zolang tot iedere man van jongs af aan weet hoe een vrouw er in haar bh uitziet. Hetzelfde geldt voor India, want ook dat is een groeiende markt.

Kapitalisme zal met andere woorden doen wat het altijd heeft gedaan: grenzen, culturen en religies overstijgen om alles en iedereen te reduceren tot een uniforme gelijkheid. Maar misschien, heel misschien, is dat in dit geval een goede zaak. Wel wat het beperken van geweld tegen vrouwen betreft. Dan maar een geseksualiseerde samenleving.