Australië in de ban van bosbranden - ‘catastrofale omstandigheden’

Een luchtfoto van een van de vele bosbranden die op dit moment in Australië woedt. Foto Reuters / Tim Wimborne

Brandweerlieden zijn in Australië een felle strijd aangegaan met tal van bosbranden in het zuidoosten van het land. Door de zinderende hitte en hoge windsnelheden is er in sommige gebieden volgens persbureau AP sprake van ‘catastrofale’ omstandigheden.

Na een hittegolf die al een week aanhoudt, met temperaturen tot 45 graden Celsius, zijn er in vijf van de zes staten in het land bosbranden uitgebroken. Duizenden brandweermannen vechten tegen honderden verschillende brandhaarden. De brandweer van New South Wales, een staat waar op zo’n 26 duizend hectare 137 branden woeden:

“We houden rekening met de ergste branden in tijden. De omstandigheden kunnen niet slechter zijn dan deze. De situatie is rampzalig en het is in die gebieden het beste zo vroeg mogelijk een veilig heenkomen te zoeken.”

Er zijn nog geen dodelijke slachtoffers gevallen, maar op Tasmanië worden in een stadje ten zuidoosten van de hoofdstad Hobart zo’n honderd mensen vermist. Vorige week werden daar negentig woningen in de as gelegd. Er zijn nog geen lichamen gevonden. Sinds vrijdag is op Tasmanië zo’n twintigduizend hectare grondgebied door het vuur verteerd.

Het stadje Cooma, ten zuiden van de hoofdstad Canberra, ligt in de buurt van een brandhaard en enkele inwoners zijn inmiddels geëvacueerd. Toch worden op het moment niet veel woningen in New South Wales door het vuur bedreigd.

Premier Julia Gillard heeft inmiddels een bezoek gebracht aan Tasmanië. Daarbij sprak ze van een “catastrofe”.

“Het is een vreselijk tafereel. De verwoesting en de willekeur van alles, maar het ergste is als er mensenlevens verloren gaan.”

In vijf van de zes staten in het land zijn bosbranden uitgebroken. Bekijk de interactieve kaart op deze site.