‘Armstrong bood anti-dopingbureau USADA 250.000 dollar aan’

Lance Armstrong in 2011.
Lance Armstrong in 2011. Foto EPA / Shawn Thew

Wielrenner Lance Armstrong heeft de anti-dopingorganisatie USADA in 2004 een bedrag van rond de 250.000 dollar aangeboden. Dat verklaart Travis Tygart, voorzitter van USADA, in het programma 60 minutes van de Amerikaanse nieuwszender CBS.

Armstrong schonk de internationale wielerunie UCI ook al eens 100.000 dollar na een vermeende positieve test om de verdachte dopingtesten te verdoezelen. Tygart noemt dat zeer onbehoorlijk. De internationale wielerunie UCI zou Lance Armstrong meerdere malen hebben beschermd tegen positieve dopingtests.

Tygart: ik was verbijsterd

In 2004 bood een vertegenwoordiger van Armstrong ook USADA een grote geldsom aan, vertelt Tygart nu. “Ik was verbijsterd”, zegt die. “Het was direct duidelijk dat hier sprake was van een belangenverstrengeling voor de USADA. We hebben geen moment getwijfeld om het aanbod af te wijzen.” Het exacte bedrag noemde hij niet, wel bevestigde de USADA-baas dat het rond de 250.000 dollar zat.

USADA publiceerde in oktober vorig jaar een rapport waaruit blijkt dat Armstrong, wiens zeven eindzeges in de Tour de France hem werden afgenomen, sinds 1996 verboden middelen, waaronder EPO, steroïden en bloedtransfusies, gebruikte. Volgens USADA stond Armstrong aan het hoofd van het succesvolste dopingprogramma uit de geschiedenis van de sport.

‘Armstrong intimideerde medewielrenners’

Waarom Armstrong niet eerder werd betrapt of vervolgd, heeft ook Tygart verbaasd, zegt hij in het interview. Justitie in Amerika zou Armstrong niet hebben willen vervolgen en de resultaten van haar onderzoek naar Armstrong niet met Tygart hebben willen delen, zegt hij. Hij beschrijft het team rondom Armstrong als een maffia die jarenlang haar geheim heeft weten te bewaren en andere wielrenners intimideerde tot het volgen van dezelfde illegale methoden.

Sommige van die wielrenners beschouwt hij als slachtoffers, die gedwongen werden te kiezen tussen een dopingprogramma of het opgeven van een plek in het team.

Lance Armstrong wilde geen commentaar geven op de verklaring.